Lag cold brew-kaffe selv

Du har sikkert fått med deg hypen, sett reklameplakater hos de fleste kaffebarer og kanskje testet et par kopper og?

Cold Brew, eller kaldbrygget kaffe, er den nye, kalde kaffetrenden. Men hva er det, egentlig?

Det som skiller Cold brew fra vanlig iskaffe er at cold brew ikke er varmebehandlet. Vanlig iskaffe lages ved at du avkjøler varmbrygget kaffe, mens cold brew lages ved at kaffen brygges sakte i kaldt vann, faktisk tar det mellom 18 og 24 timer! Kaffen trenger så lang bryggetid for å få fram den gode kaffesmaken i det kalde vannet. Men det er verdt å vente på, for resultatet blir en rund og god, kald kaffe, helt uten den bitterheten du gjerne får ved å bruke kald varmbrygget kaffe. 

Her er to gode oppskrifter på cold brew, hvis du har lyst til å lage det selv hjemme:

COLD BREW: Herlig i sommervarmen! Foto: Pixabay

COLD BREW: Herlig i sommervarmen! Foto: Pixabay

PLAIN COLD BREW

Ingredienser:

7 skjeer presskannekaffe
8 dl kaldt vann

Fremgangsmåte:

Ha kaffen i en presskanne og hell over kaldt vann. Rør om med en skje. Sett lokket på, uten å presse stempelet ned. Sett presskannen i kjøleskapet og la den stå der i 18 timer. Press så ned stempelet og kaffen er klar. Server gjerne i et glass med isbiter!

NAM: Cold brew med Baileys i! Foto: Baileys/Susanna Blavarg

NAM: Cold brew med Baileys i! Foto: Baileys/Susanna Blavarg

BREW IT YOURSELF

Ingredienser:

2 dl grovmalt kaffe
8 dl kaldt vann

Fremgangsmåte:

Putt kaffen i et glass med lokk, og hell over iskaldt vann. Skru lokket godt på, og sett i kjøleskap. La det brygge i 18-24 timer. Hell så blandingen gjennom et filter. Server med is, melk og Baileys og du har en god og imponerende sommerdrikk. Ønsker du en drikke uten alkohol dropper du likøren og tilsetter kun melk og isbiter.