Dette må du ha i håndbagasjen

HÅNDBAGASJEN: Du skal reise og er stresset. Åh, hva var det du skulle ha i håndbagasjen igjen? Her er svarene. Foto: Unsplash

HÅNDBAGASJEN: Du skal reise og er stresset. Åh, hva var det du skulle ha i håndbagasjen igjen? Her er svarene. Foto: Unsplash

DETTE MÅ DU HA I HÅNDBAGASJEN

Det er så kjedelig å være på vei til flyplassen å oppdage at du har glemt noe hjemme, noe du skulle kose deg med på flyet, eller enda verre, noe som er helt nødvendig, som pass eller bankkort. 

Her har jeg hjulpet deg å lage en oversikt over hva som kan være greit å ha i håndbagasjen.

TENK KOFFERT PÅ REISE: Bli med meg på reise! På Instagram ( @tenkkoffertcom ) og Facebook kan du følge reisene mens de skjer. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ REISE: Bli med meg på reise! På Instagram (@tenkkoffertcom) og Facebook kan du følge reisene mens de skjer. Foto: Tenk Koffert

Jeg er et uhelbredelig surrehue, og har alltid fått høre at om ikke hodet mitt var skrudd fast på skuldrene hadde jeg sikkert glemt igjen det et sted og. 

En gang klarte jeg til og med å reise til Gardermoen uten å ta med meg selve kofferten min ... Det må jo kunne kvalifisere som toppen av vims! Men som regel klarer jeg å få med meg det viktigste, altså.

DETTE ER HVA JEG SELV HA I BAGASJEN:

 • Headphones. En flytur uten musikk eller podkast ser jeg på som det reneste mareritt.

 • Pass. Jeg pleier alltid å ha med pass, selv om det ikke er helt nødvendig i alle land.

 • Kort. Penger er også en selvfølge å ha med.

 • Skjerf. Jeg synes det er veldig greit å ha et skjerf i håndbagasjen. Legger det over beina som et pledd når det er kaldt og krøller det sammen som en pute når jeg skal sove.

 • Medisiner. Jeg sliter med kroniske smerter etter en ulykke jeg hadde for noen år siden. Har derfor med meg smertestillende, i tilfelle jeg trenger det.

 • Vannflaske. For å spare miljøet har jeg alltid med meg vannflaske i vesken. Siden det ikke er lov å ha med væske gjennom sikkerhetskontrollen, fyller jeg opp flasken på Gardermoen før jeg drar. Der er det mange drikkestasjoner.

 • Sminke. Jada, såpass jålete er jeg. Jeg liker å freshe meg opp litt før jeg går av flyet, spesielt hvis turen har vært lang.

TIPS! Synes du det er vanskelig å holde styr på når det er helligdager og inneklemte dager? Her får du en full oversikt, slik at du vet når det lønner seg å bestille en reise.

TENK KOFFERT PÅ REISE: Jeg liker best å reise med innsjekket koffert og ha en liten håndbagasje ved siden av, kun med det mest nødvendige i. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ REISE: Jeg liker best å reise med innsjekket koffert og ha en liten håndbagasje ved siden av, kun med det mest nødvendige i. Foto: Tenk Koffert

DETTE BØR LIGGE I HÅNDBAGASJEN:

Jeg har gjort litt research på hva ekspertene mener du bør ha med deg når du reiser. Her får du en komplett liste over hva du bør pakke ned i håndbagasjen din.

 • PASS: Reiser du mellom landene i Norden trenger du ikke ha pass. Når det gjelder reiser mellom Schengen-landene er det slik at det ikke lenger er kontroll, men du kan likevel bli bedt om å dokumentere din nasjonalitet. Av den grunn er det anbefalt å ha med passet også når du reiser innen Schengen. På reiser til alle andre land er det påkrevd å vise fram pass. De ulike landene har forskjellige regler når det kommer til hvor lenge passet må være gyldig, så sjekk eventuelt med landets ambassade om du er usikker på hva som gjelder for din destinasjon.

 • BILLETTER: Jeg liker best å ha flybilletter og hotellreservasjoner digitalt, i wallet-appen på iPhonen, men er du usikker på om du har internett på destinasjonen eller er redd for å gå tom for batteri, bør du skrive ut billettene på forhånd og ha dem med i håndbagasjen.

 • PENGER: Husk for all del å ha med deg minibankkortet ditt. Det er imidlertid ikke alle land du reiser til hvor du kan forvente at det er en minibank lett tilgjengelig med en gang du kommer fram. Og det er forskjellig hvor langt landene har kommet når det gjelder kortbetaling. I mange land spiller fortsatt kontanter en viktig rolle. Reiser du til steder som bruker mest kontanter kan det være greit å ha med seg litt penger hjemmefra, mens i land som har kommet langt når det gjelder kortbetaling er det ikke nødvendig å ta ut kontanter før du reiser.

 • MEDISINER: Er du avhengig av medisiner bør du ha dem i håndbagasjen. Helst nok til hele reisen, i tilfelle du skulle være så uheldig at den innsjekkede bagasjen blir borte.

 • FORSIKRINGSBEVIS: Skulle du havne i en situasjon hvor du trenger hjelp fra forsikringsselskapet kan det være greit å ha lett fram dette på forhånd. Det holder å ha beviset og kontaktinfo på telefonen. Reiser du innen EØS-landene bør du også ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Dette dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som landets egne statsborgere. Kortet kan bestilles på Helsenorge.no.

 • NØKLER: Hus- og bilnøkler bør ikke legges i innsjekket bagasje, men bør pakkes i håndbagasjen. Hvis innsjekket bagasje blir borte og du står på flyplassen uten bilnøkler og uten nøkler til å komme inn i huset ditt har du et stort problem. Reiseforsikringen dekker nemlig ikke forsinket bagasje for hjemreisen og heller ikke utgifter som for eksempel taxi eller låsesmed.

 • VERDIFULLE GJENSTANDER: Det er dumt å pakke skjøre gjenstander du er glad i i kofferten. Det hender koffertene får hard medfart og ting som PC og speilreflekskameraer tåler ikke alltid dette. Hvis forsikringsselskapet mener at du har vært uforsiktig med tingene dine er det ikke gitt at de dekker de ødelagte tingene. Også flyselskapets ansvar her er begrenset. Av den grunn bør slike ting for sikkerhets skyld legges i håndbagasjen.

 • EKSTRA SKIFT: Skulle kofferten din bli borte når du har landet på feriedestinasjonen, kan det være greit å ha med et ekstra skift. Eller i det minste badedrakt, slik at du får dratt på stranda, mens du venter på kofferten. 😄

DETTE MÅ DU HA I HÅNDBAGASJEN: Hva synes du er viktigst å ha i håndbagasjen? Skriv i kommentarfeltet nedenfor. Foto: Unsplash

DETTE MÅ DU HA I HÅNDBAGASJEN: Hva synes du er viktigst å ha i håndbagasjen? Skriv i kommentarfeltet nedenfor. Foto: Unsplash

DETTE ER DIGG Å HA MED SEG PÅ FLYET:

Det er ikke alt som er tvingende nødvendig å ha med seg i håndbagasjen, men det er uten tvil saker og ting som er deilig å ha husket å ta med bare fordi det er gøy eller komfortabelt.

 • UNDERHOLDNING: Musikk, podkast, bøker og filmer/serier. Noe skal du holde på med på flyet for å få tiden til å gå.

 • ØRETELEFONER: Musikk og podkast på fly er must have for meg. Og aller best synes jeg det er å ha med støyreduserende hodetelefoner, slik at alle andre bare kan stenges ute.

 • LADER: Ta med en fulladet powerbank, så går du aldri tom for strøm på mobilen.

 • SKJERF: Det hender jeg fryser litt på fly, så jeg synes det er deilig å ha med meg et stort skjerf som jeg også kan bruke som pledd.

 • DRIKKE & SNACKS: Som regel får du kjøpt noe å bite i på flyet, men jeg synes det er greit å ha med meg vann, tyggis og litt snacks.

 • TOALETTSAKER: Jeg liker å ha med meg litt sminke og diverse å freshe meg opp med etter å ha sittet på fly i timesvis, gjerne også sovet.

Noe som mangler på lista? Eller har du andre kommentarer? Slå deg løs i kommentarfeltet nedenfor. 😊

REISEBLOGGEN TENK KOFFERT: Følg Tenk Koffert på Instagram ( @tenkkoffertcom ) og Facebook . Foto: Tenk Koffert

REISEBLOGGEN TENK KOFFERT: Følg Tenk Koffert på Instagram (@tenkkoffertcom) og Facebook. Foto: Tenk Koffert

HVA ER LOV OG IKKE LOV Å HA MED SEG I HÅNDBAGASJEN?

Hvis det er lenge mellom hver gang du reiser, kan det være lett å glemme hva som er lov å ha med i håndbagasjen, og hva som ikke er greit. Her har du en kjekk huskeliste når du skal ut og fly:

 • Væske kan kun tas med i beholdere som rommer maksimalt 100 ml. Til sammen kan du ha en hel liter, men det må altså pakkes i små beholdere.

 • Vann, brus, yoghurt, gelé, kremer, parfyme, skum, med mer regnes som flytende væske.

 • Ikke ta med noe inn på flyet som kan sees på som et våpen. Det kan være for eksempel neglesaks, bestikk, eller lekepistoler.

 • Du kan kun ha med én gasslighter. Den må du ha i posen med væske når du er i sikkerhetskontrollen.

 • Hvis du må ha med medisiner, må disse være merket og du må ha bevis på at du trenger dem.

TENK KOFFERT I POLEN: Her er jeg på en reise til Polen. Se mine Polen-tips her. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT I POLEN: Her er jeg på en reise til Polen. Se mine Polen-tips her. Foto: Tenk Koffert

FØLG REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ SOSIALE MEDIER

Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro.

Jeg er også på Instagram, der heter jeg @tenkkoffertcom

Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.

Forsidefoto: Unsplash/Stil. Kilder: NTB, Norwegian, Gardermoen.no, SAS