Dette må du ha i håndbagasjen

HVA LØNNER DET SEG Å PAKKE I HÅNDBAGASJEN?

Det er så kjedelig å oppdage at du har glemt noe hjemme, noe du skulle hatt på flyet. Og enda verre er det å glemme noe helt nødvendig, som pass eller bankkort. 

Og pleier du å stappe mest mulig i innsjekket koffert, slik at håndbagasjen ikke blir så tung å drasse på? Da er det kanskje nyttig for deg å vite at det er en del ting reiseforsikringen din ikke dekker hvis uhellet først skulle skje.

REISEKLAR: Husk å pakke håndbagasjen riktig. Foto: Stocksnap/Stil

REISEKLAR: Husk å pakke håndbagasjen riktig. Foto: Stocksnap/Stil

Jeg er et uhelbredelig surrehue, og har alltid fått høre at om ikke hodet mitt var skrudd fast på skuldrene hadde jeg sikkert glemt igjen det et sted og. En gang klarte jeg til og med å reise til Gardermoen uten å ta med meg selve kofferten min ... Det må jo kunne kvalifisere som toppen av vims! Men som regel klarer jeg å få med meg det viktigste.

Her får du en komplett liste over hva du bør pakke ned i håndbagasjen din.

DETTE BØR LIGGE I HÅNDBAGASJEN:

 • PASS: Reiser du mellom landene i Norden trenger du ikke ha pass. Når det gjelder reiser mellom Schengen-landene er det slik at det ikke lenger er kontroll, men du kan likevel bli bedt om å dokumentere din nasjonalitet. Av den grunn er det anbefalt å ha med passet også når du reiser innen Schengen. På reiser til alle andre land er det påkrevd å vise fram pass. De ulike landene har forskjellige regler når det kommer til hvor lenge passet må være gyldig, så sjekk eventuelt med landets ambassade om du er usikker på hva som gjelder for din destinasjon.
 • BILLETTER: Jeg liker best å ha flybilletter og hotellreservasjoner digitalt, i wallet-appen på iPhonen, men er du usikker på om du har internett på destinasjonen eller er redd for å gå tom for batteri, bør du skrive ut billettene på forhånd og ha dem med i håndbagasjen.
 • PENGER: Husk for all del å ha med deg minibankkortet ditt. Det er imidlertid ikke alle land du reiser til hvor du kan forvente at det er en minibank lett tilgjengelig med en gang du kommer fram. Og det er forskjellig hvor langt landene har kommet når det gjelder kortbetaling. I mange land spiller fortsatt kontanter en viktig rolle. Reiser du til steder som bruker mest kontanter kan det være greit å ha med seg litt penger hjemmefra, mens i land som har kommet langt når det gjelder kortbetaling er det ikke nødvendig å ta ut kontanter før du reiser.  
 • MEDISINER: Er du avhengig av medisiner bør du ha dem i håndbagasjen. Helst nok til hele reisen, i tilfelle du skulle være så uheldig at den innsjekkede bagasjen blir borte.
 • FORSIKRINGSBEVIS: Skulle du havne i en situasjon hvor du trenger hjelp fra forsikringsselskapet kan det være greit å ha lett fram dette på forhånd. Det holder å ha beviset og kontaktinfo på telefonen. Reiser du innen EØS-landene bør du også ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Dette dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som landets egne statsborgere. Kortet kan bestilles på Helsenorge.no.
 • NØKLER: Hus- og bilnøkler bør ikke legges i innsjekket bagasje, men bør pakkes i håndbagasjen. Hvis innsjekket bagasje blir borte og du står på flyplassen uten bilnøkler og uten nøkler til å komme inn i huset ditt har du et stort problem. Reiseforsikringen dekker nemlig ikke forsinket bagasje for hjemreisen og heller ikke utgifter som for eksempel taxi eller låsesmed.
 • VERDIFULLE GJENSTANDER: Det er dumt å pakke skjøre gjenstander du er glad i i kofferten. Det hender koffertene får hard medfart og ting som PC og speilreflekskameraer tåler ikke alltid dette. Hvis forsikringsselskapet mener at du har vært uforsiktig med tingene dine er det ikke gitt at de dekker de ødelagte tingene. Også flyselskapets ansvar her er begrenset. Av den grunn bør slike ting for sikkerhets skyld legges i håndbagasjen.
PÅ FLYET: Bok og kaffe, og helst også støyreduserende hodetelefoner. Ja, da er det helt alright på fly. Foto: Hedda Bjerén

PÅ FLYET: Bok og kaffe, og helst også støyreduserende hodetelefoner. Ja, da er det helt alright på fly. Foto: Hedda Bjerén

DETTE ER DIGG Å HA MED SEG PÅ FLYET:

Det er ikke alt som er tvingende nødvendig å ha med seg i håndbagasjen, men det er uten tvil saker og ting som er deilig å ha husket å ta med bare fordi det er gøy eller komfortabelt.

 • UNDERHOLDNING: Musikk, podkast, bøker og filmer/serier. Noe skal du holde på med på flyet for å få tiden til å gå.
 • ØRETELEFONER: Musikk og podkast på fly er must have for meg. Og aller best synes jeg det er å ha med støyreduserende hodetelefoner, slik at alle andre bare kan stenges ute.
 • LADER: Ta med en fulladet powerbank, så går du aldri tom for strøm på mobilen. 
 • SKJERF: Det hender jeg fryser litt på fly, så jeg synes det er deilig å ha med meg et stort skjerf som jeg også kan bruke som pledd.
 • DRIKKE & SNACKS: Som regel får du kjøpt noe å bite i på flyet, men jeg synes det er greit å ha med meg vann, tyggis og litt snacks.
 • TOALETTSAKER: Jeg liker å ha med meg litt sminke og diverse å freshe meg opp med etter å ha sittet på fly i timesvis, gjerne også sovet.

Forsidefoto: Foto: Stocksnap/Stil. Kilder: NTB, Norwegian, Gardermoen.no, SAS

Noe som mangler på lista? Eller har du andre kommentarer? Slå deg løs i kommentarfeltet nedenfor. :)