Derfor bør du reise til Girona

 INSTAVENNLIG: Denne utsikten er nok Gironas mest kjente, og etter min mening svært sjarmerende. Elven heter Onyar. Foto: Hedda Bjerén

INSTAVENNLIG: Denne utsikten er nok Gironas mest kjente, og etter min mening svært sjarmerende. Elven heter Onyar. Foto: Hedda Bjerén

GIRONA I SPANIA

Girona har et av Europas best bevarte jødiske kvarterer, smale middelaldergater og mange gode restauranter og barer. Her finner du også en vakker, gotisk katedral fra 1500-tallet, det jødiske museet og flere romerske bad.

Kombinert med en badeferie til en av strendene på Costa Brava-kysten har du den perfekte miksen av by og strand.

TIPS! Les mer om Costa Brava her.

 COSTA BRAVA: Kombiner turen til Girona med et strandbesøk til en av Costa Bravas fantastiske strender. På Costa Brava finner dere både familievennlige strender med alt av tilbud og helt usjenerte bukter hvor dere kan bade i fred. Foto: Spain.info/no

COSTA BRAVA: Kombiner turen til Girona med et strandbesøk til en av Costa Bravas fantastiske strender. På Costa Brava finner dere både familievennlige strender med alt av tilbud og helt usjenerte bukter hvor dere kan bade i fred. Foto: Spain.info/no

 CATALONIA: Katalanerne er stolte, og de gule- og rødstripete flaggene henger på de fleste bygninger i området. Foto: Hedda Bjerén

CATALONIA: Katalanerne er stolte, og de gule- og rødstripete flaggene henger på de fleste bygninger i området. Foto: Hedda Bjerén

REGIONEN CATALONIA

Girona er en by i Catalonia, og ligger kun en drøy time i bil fra Barcelona. Tar du tog er du der på 40 minutter.  

Catalonia er en region i det nordøstlige Spania, og omfatter provinsene Barcelona, Girona, Lérida og Tarragona. Katalansk er førstespråket, men alle snakker også spansk, og mange snakker engelsk eller tysk i turistområdene.

TIPS: 5 fine fakta om Spania.

Innbyggerne i Catalonia er stolte, og de gule- og rødstripete flaggene henger på de fleste bygninger i området. De som kjemper for katalansk selvstyre bruker ofte en variant av flagget som har en blå trekant med en hvit stjerne.

 SEDVANLIG SKUE: Søte små balkonger, mange med det katalanske flagget. Foto: Hedda Bjerén

SEDVANLIG SKUE: Søte små balkonger, mange med det katalanske flagget. Foto: Hedda Bjerén

Det går flere bruer over elven, Onyar, slik at du kan se de fine penjades-husene, også kalt elvehus eller hengende hus.

 OVERGANG: Det går flere bruer over elven Onyar. Denne røde brua er laget av Gustav Eiffel, og ble bygget like før Eiffeltårnet. Foto: Hedda Bjerén

OVERGANG: Det går flere bruer over elven Onyar. Denne røde brua er laget av Gustav Eiffel, og ble bygget like før Eiffeltårnet. Foto: Hedda Bjerén

 FLATE SKO: Høyhælte sko er en dårlig idé i Girona. Foto: Hedda Bjerén

FLATE SKO: Høyhælte sko er en dårlig idé i Girona. Foto: Hedda Bjerén

OPPLEV BYEN TIL FOTS

Girona er en liten by, og det er herlig å oppdage den til fots. Spasere gjennom de fine gatene, gå innom de små, lokale butikkene, sette seg ned på en liten kafé for en café con leche eller bare vandre rundt å se.

Girona var styrt av maurerne i flere hundre år, så derfor er byen preget av en god del arabisk arkitektur. Også romerne har satt sitt arkitektoniske preg på byen, og innimellom alt dette brytes det opp av moderne bygninger. Mange av gatene er smale og brusteinsbelagte, og skaper et pittoreskt og litt eventyrlig preg.

Den gamle delen av byen ligger på østsiden av elva, og den nyere på vestsiden. Selv om vestkanten også er fin, er det i øst du finner de mest interessante attraksjonene.

 SMAKEN AV OSLO I GIRONA: Tjodunn fra den fine matbloggen Smaken av Oslo var en av de jeg reiste til Girona sammen med. Her spankulerer Tjodunn i Gironas fine, smale, brusteinsbelagte gater. Foto: Hedda Bjerén

SMAKEN AV OSLO I GIRONA: Tjodunn fra den fine matbloggen Smaken av Oslo var en av de jeg reiste til Girona sammen med. Her spankulerer Tjodunn i Gironas fine, smale, brusteinsbelagte gater. Foto: Hedda Bjerén

 GATEMUSIKENT: En dyktig gatemusikant setter stemningen i et av de smale smugene i Girona. Foto: Hedda Bjerén

GATEMUSIKENT: En dyktig gatemusikant setter stemningen i et av de smale smugene i Girona. Foto: Hedda Bjerén

 SMALE SMUG: Sjarmerende dører og små verandaer er et vanlig syn i Girona. Foto: Hedda Bjerén

SMALE SMUG: Sjarmerende dører og små verandaer er et vanlig syn i Girona. Foto: Hedda Bjerén

DET JØDISKE KVARTERET I GIRONA

Det jødiske samfunnet i Girona måtte se sin ende i 1492, da de katolske kongene jaget alle jødene ut av Catalonia. I dag er det jødiske kvarteret i byen et av Europas best bevarte, og området, som kalles El Call, framstår som en labyrint av smale, svingete, brusteinsbelagte gater. Mange av veiene og bygningene er helt intakte, og ser ut som de gjorde for over 500 år siden.

Vil du lære mer om jødenes historie i Girona, har byen et eget jødisk museum du kan besøke.

 DET JØDISKE KVARTERET: Området byr på mye vakker arkitektur. Foto: Hedda Bjerén

DET JØDISKE KVARTERET: Området byr på mye vakker arkitektur. Foto: Hedda Bjerén

SHOPPING I GIRONA

Girona er også en fin destinasjon for deg som er glad i shopping, og du finner de beste handlegatene på vestkanten av byen. Girona er en av Spanias rikeste byer, og det synes på butikkutvalget. Her er alle de store merkene representert.

På tirsdager og lørdager er det marked, hvor det selges alt mulig rart, og da er det gode sjanser for å gjøre noen kupp. 

 MERCAT DEL LLEÓ: Et herlig marked med ferske, fantastiske råvarer. Foto: Hedda Bjerén

MERCAT DEL LLEÓ: Et herlig marked med ferske, fantastiske råvarer. Foto: Hedda Bjerén

MERCAT DEL LLEÓ – MATMARKED I GIRONA

Jeg elsker å gå på matmarkeder. Og spesielt i utlandet!

Det å være der de lokale handler. Se og smake på de friske og freshe råvarene. Og ikke minst sammensuriumet av energier, farger og lukter. Den salte lukten av sjømat, duften av fersk bakst og lyden av stressede spanjoler som skal handle til middag. Herlig! 😃

I Girona var jeg innom matmarkedet Mercat del Lleo. Etter over 70 år er dette markedet fortsatt byens matsentrum, og i dag deler over 60 utsalgssteder markedet som rommer om lag 1200 kvadratmeter. Her finner du ferske, friske grønnsaker, all slags frukt, ferskt kjøtt og fisk.

Markedet holder åpent hver dag, men stenger så tidlig som klokken 15.00 alle dager, bortsett fra fredager, da stenger de klokken 20.00. 

 DET ER TOMATEN SIN, DET!: Utenfor markedet selges ferske grønnsaker, og denne tomaten er både økologisk og kortreist. Den tok vi med oss, og hele reisefølget delte den til lunsj. Så svær! Og supergod! 😋 Foto: Hedda Bjerén

DET ER TOMATEN SIN, DET!: Utenfor markedet selges ferske grønnsaker, og denne tomaten er både økologisk og kortreist. Den tok vi med oss, og hele reisefølget delte den til lunsj. Så svær! Og supergod! 😋 Foto: Hedda Bjerén

 FERSK FISK: Utvalget på matmarkedet er enormt. Foto: Hedda Bjerén

FERSK FISK: Utvalget på matmarkedet er enormt. Foto: Hedda Bjerén

 TVILLINGER: Trodde først jeg så dobbelt da jeg kom til disse to søstrenes fiskedisk. To festlige damer som jobber sammen på markedet hver dag. Foto: Hedda Bjerén

TVILLINGER: Trodde først jeg så dobbelt da jeg kom til disse to søstrenes fiskedisk. To festlige damer som jobber sammen på markedet hver dag. Foto: Hedda Bjerén

 BRØDBAKERNE: Disse tre søte damene selger ferske bakevarer på matmarkedet i Girona. Foto: Hedda Bjerén

BRØDBAKERNE: Disse tre søte damene selger ferske bakevarer på matmarkedet i Girona. Foto: Hedda Bjerén

 KISS KISS: Knut Christian , en av de jeg reiste til Girona med, kysser løvens bakende – dette for å sikre at han reiser tilbake til byen en vakker dag. Foto: Hedda Bjerén

KISS KISS: Knut Christian, en av de jeg reiste til Girona med, kysser løvens bakende – dette for å sikre at han reiser tilbake til byen en vakker dag. Foto: Hedda Bjerén

ATTRAKSJONER I GIRONA

 • KYSS RUMPA TIL LØVEN: Eh ... At det var!? Jo, nå skal du høre her: En av Gironas mange myter og historier sier at hvis du besøker Girona må du kysse denne steinløvens rumpe, dette for å sikre at du kommer tilbake til byen. Steinskulpturen ligger ved trappene til kirken Sant Feliu, i gamlebyen. Dette er et must når du besøker Girona! For du vil vel tilbake!?

 • KATEDRALEN: Et annet høydepunkt er Gironas katedral. Den vakre katedralen er plassert på en høyde, og eneste vei inner å bestige den lange trappen foran inngangen. Et flott byggverk, og et populært samlingspunkt for besøkende til byen. Og er du et fan av Game of Thrones kjenner du den kanskje igjen? Katedralen ble vist i serien i sesong 6.

 KJENNER DU DEN IGJEN? Katedralen i Girona har vært å se på TV-serien Game of Thrones. Foto: Hedda Bjerén

KJENNER DU DEN IGJEN? Katedralen i Girona har vært å se på TV-serien Game of Thrones. Foto: Hedda Bjerén

GAME OF THRONES I GIRONA

Er du Game of Thrones-fan er det egentlig et must å ta turen til Girona, for mye av serien er spilt inn her. Og selv om serieskaperne har tatt seg visse friheter med filmtriks, ser det aller meste ut på skjermen som i virkeligheten. 

Nå har ikke jeg sett serien selv, men mannen min har fulgt med, og han kjente seg godt igjen da jeg sendte bilder og snapper hjem fra Girona. 😄📸

 GAME OF THRONES: Her, på denne trappen, ble denne GoT-scenen spilt inn. Foto: Hedda Bjerén

GAME OF THRONES: Her, på denne trappen, ble denne GoT-scenen spilt inn. Foto: Hedda Bjerén

DET ER DEILIG Å VÆRE NORSK – I SPANIA! 

Da jeg besøkte Girona møtte jeg denne søte familen.

 I GIRONA: Mamma Cathrine Selvik og barna Ilva Pla og Adrian Ruiz. Foto: Hedda Bjerén

I GIRONA: Mamma Cathrine Selvik og barna Ilva Pla og Adrian Ruiz. Foto: Hedda Bjerén

Norske Cathrine Selvik og familien bodde tidligere i Spania, og etter å ha bodd fire år i Norge valgte de å flytte tilbake til Spania igjen.

– Grunnen til at vi ønsker å bo her er mange; klima, kultur og kulturelle tilbud, samt muligheten for mye aktiviteter, alt fra hesteridning til slalåmkjøring. I tillegg så er min mann ifra Catalonia, så barna har litt tilhørighet her også. En annen stor grunn til at vi valgte å flytte tilbake er planen om å starte en bedrift som arrangerer aktivitetsturer for nordmenn her i provinsen.

 TENK KOFFERT PÅ VEI TIL GIRONA: En kaffe for å holde meg våken på Gardermoen. Foto: Hedda Bjerén

TENK KOFFERT PÅ VEI TIL GIRONA: En kaffe for å holde meg våken på Gardermoen. Foto: Hedda Bjerén

REISE TIL GIRONA

Fly til Girona-Costa Brava lufthavn eller Barcelona Internasjonale lufthavn. Det går lyntog fra Barcelona til Girona som tar i underkant av 40 minutter. Ønsker du å leie bil tar det en drøy time å kjøre fra Barcelona til Girona. 

TIPS: Klikk her for å søke etter rimelige flybilletter til Girona. (Annonselenke)

 CARLEMANY GIRONA: Hotel Carlemany ligger kun 600 meter fra Barri Vell-distriktet og om lag 300 meter fra Gironas togstasjon. Foto: Carlemany

CARLEMANY GIRONA: Hotel Carlemany ligger kun 600 meter fra Barri Vell-distriktet og om lag 300 meter fra Gironas togstasjon. Foto: Carlemany

HOTELL I GIRONA

Sist jeg besøkte Girona bodde jeg på et hotell som heter Carlemany (Annonselenke), et fint hotell som ligger i grei gåavstand fra togstasjonen, om lag 300 meter å gå. Hotellet har romslige, moderne rom, men uten noe spesielt særpreg. De skal ha pluss for gode senger, deilige toalettartikler fra Loewe og gratis wi-fi. 

 ÍNDIGO: Mitt reisefølge og jeg delte en rekke kjempegode tapasretter. Foto: Hedda Bjerén

ÍNDIGO: Mitt reisefølge og jeg delte en rekke kjempegode tapasretter. Foto: Hedda Bjerén

SPISESTEDER I GIRONA

 • ÍNDIGO: Jeg ankom hotellet sent, og bestemte meg for å ta middagen på hotellets egen restaurant, Índigo. Som seg hør og bør i Spania, bestilte jeg tapas. Nydelig mat! 😋 Vinen var selvsagt også upåklagelig (men det synes jeg alltid den er i Spania). Restaurantens nettside: Índigo

 PLACA DE LA INDEPENDÈNCIA: På torget, Plaça de la Independència, er det et stort antall restauranter og ofte mye folk. Foto: Hedda Bjerén

PLACA DE LA INDEPENDÈNCIA: På torget, Plaça de la Independència, er det et stort antall restauranter og ofte mye folk. Foto: Hedda Bjerén

 • UTERESTAURANT PÅ PLACA DE LA INDEPENDÈNCIA: Du kan ikke reise til Catalonia uten å spise pan con tomate. Altså brød med tomat! Og det bør gjøres ute, i solen. På torget, Plaça de la Independència, finner du en rekke restauranter. Da jeg var der spiste jeg på en som het La Riba, men den er dessverre blitt erstattet av en sushirestaurant nå. Velg en av restaurantene som serverer spansk mat, og velg gjerne den du ser de lokale velger.

 PAN CON TOMATE: En av restaurantene på torget var greie nok til å skjære opp tomaten vi kjøpte på matmarkedet tidlgiere på dagen, slik at vi fikk smake på den. Så god! Virkelig noe helt annet enn tomatene her hjemme ... Foto: Hedda Bjerén

PAN CON TOMATE: En av restaurantene på torget var greie nok til å skjære opp tomaten vi kjøpte på matmarkedet tidlgiere på dagen, slik at vi fikk smake på den. Så god! Virkelig noe helt annet enn tomatene her hjemme ... Foto: Hedda Bjerén

 LA RIBA: På restaurant La Riba på Plaça de la Independència fikk vi en herlig flereretters lunsj. Nydelig mat! Foto: Hedda Bjerén

LA RIBA: På restaurant La Riba på Plaça de la Independència fikk vi en herlig flereretters lunsj. Nydelig mat! Foto: Hedda Bjerén

girona tenkkoffert 16.jpg
 • EL CELLER DE CAN ROCA: Denne restaurantenen drives av brødrene Roca; Joan, Josep og Jordi, og kan smykke seg med hele tre Michelin-stjerner. I 2013 og 2015 ble restauranten kåret til den beste restauranten i verden av det britiske magasinet Restaurant.

Jeg fikk ikke gleden av å spise her, men jeg var innom restauranten og fikk hilse på brødrene, og se hvordan de jobber. Et fantastisk sted! Ønsker du å spise her, bør du bestille mange måneder i forveien. Restaurantens nettside: El Cellar de Can Roca

 EL CELLER DE CAN ROCA: Jeg fikk gå inn på kjøkkenet og se hvordan stjernekokkene jobber. Spennende! Foto: Hedda Bjerén

EL CELLER DE CAN ROCA: Jeg fikk gå inn på kjøkkenet og se hvordan stjernekokkene jobber. Spennende! Foto: Hedda Bjerén

 JORDI ROCA: Jordi er en av verdens beste konditorer – og eier og konditorchef hos El Cellar de Can Roca. Foto: Hedda Bjerén

JORDI ROCA: Jordi er en av verdens beste konditorer – og eier og konditorchef hos El Cellar de Can Roca. Foto: Hedda Bjerén

Yngstebroren, Jordi Roca, driver også iskrembaren Rocambolesc. Supergod is! Jeg har skrevet mer om mitt besøk hos Rocambolesc her.

 VAKTMESTER: El Cellar de Can Rocas smilende vaktmester. Foto: Hedda Bjerén

VAKTMESTER: El Cellar de Can Rocas smilende vaktmester. Foto: Hedda Bjerén

NÅR ER DET BEST Å REISE TIL GIRONA?

Girona er en helårsdestinasjon, her får du fint vær og god mat når som helst. 

 • I mai hvert år er det blomsterfestival. Da blir gamlebyen dekortert med planter og blomster, og det feires med flere konserter og utstillinger.

 • I september og oktober arrangerer Girona Jazzfestival

 TENK KOFFERT I GIRONA: Jeg har vært i Girona to ganger, og vil gjerne tilbake. Koselig by med særdeles god mat. Mitt beste tips må være å kombinere byferie i Girona med badeferie på Costa Brava. Foto: Hedda Bjerén

TENK KOFFERT I GIRONA: Jeg har vært i Girona to ganger, og vil gjerne tilbake. Koselig by med særdeles god mat. Mitt beste tips må være å kombinere byferie i Girona med badeferie på Costa Brava. Foto: Hedda Bjerén

TENK KOFFERT PÅ TRYKK I KAMILLE

I utgave nr. 3 2018 av bladet Kamille som var i butikkhyllene i februar 2018 hadde jeg en reportasje om Girona på trykk. Noe av den teksten er gjengitt i dette blogginnlegget. 

 TENK KOFFERT PÅ TRYKK: Kamille nr. 3 2018. Foto: Faksimile

TENK KOFFERT PÅ TRYKK: Kamille nr. 3 2018. Foto: Faksimile

PRESSEREISE

Spanias turistkontor i Norge har invitert meg på denne reisen. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.