Finske fun facts

Reisen min til Helsinki i fjor, var mitt aller første besøk i Finland. Jeg likte byen veldig godt, og har generelt et godt inntrykk av både landet og menneskene som bor der.

Da jeg skulle skrive en reportasje for Norsk Ukeblad om Helsinki, satt jeg og leste meg opp på finske fakta, og det er mye interessant og morsomt!

Finnene er kjent for bra heavy metal-musikk, god design og Koskenkorva. Og de påstår selv at julenissen er finsk, noe de har overbevist mange land om! Det vet jo vi nordmenn at bare er tull... Han bor jo på Nordpolen! 🎅🏼

Selv ble jeg veldig fascinert av finsk saunakultur, og det at nesten alle som bor i Finland har sin egen sauna. 

Her kommer de finske faktaene — kunne du disse fra før? 

SAUNA: Finnene har en fascinerende saunakultur. Foto: Eetu Ahanen/Helsinki Marketing

SAUNA: Finnene har en fascinerende saunakultur. Foto: Eetu Ahanen/Helsinki Marketing

FINSKE FUN FACTS

 • Finland er verdens lykkeligste land!  Finnene dyttet oss nylig ned fra førsteplassen på kåringen over hvilket land som er mest lykkelig, dette ifølge World Happiness Report 2018.
 • Finnene står også på førsteplassen over folkeslag som drikker mest kaffe. Også her må vi nordmenn se oss slått på målstreken — igjen er vi på andreplass.
 • Finland er et skogrikt land med mange vassdrag, innsjøer og myrer, og blir på grunn av dette kalt «De tusen sjøers land».
 • Landet har en annen etnisk og språklig opprinnelse enn de andre nordiske landene.
 • Finland har noen av verdens merkeligste idretter. Den rareste må være VM i konebæring! 🤨 Denne hinderløypekonkurransen finner sted i Sonkajärvi i juli hvert år. Andre rare grener er mobiltelefonkasting og VM i luftgitar.
 • Nasjonalsangen er «Vårt land, vårt land, vårt fosterland»

Kilde: Finlands ambassade, Wikipedia, FN.no, Store norske leksikon og Momondo.no.

TIPS! Les mer om Finlands hovedstad, Helsinki, her. 
HELSINKI: Det er lov å kalle byen både Helsinki og Helsingfors, men førstnevnte blir mer og mer vanlig. Helsinki er en spennende by, med bra shopping! Foto: Kuvatoimisto Kuvio Oy/Helsinki Marketing.

HELSINKI: Det er lov å kalle byen både Helsinki og Helsingfors, men førstnevnte blir mer og mer vanlig. Helsinki er en spennende by, med bra shopping! Foto: Kuvatoimisto Kuvio Oy/Helsinki Marketing.

LITT FINSK HISTORIE

 • Byen har både Helsingfors og Helsinki som likestilte offisielle navn. Helsingfors er byens opprinnelige navn, men navnet ble senere «forfinsket» til Helsinki.
 • Helsingfors ble grunnlagt av den svenske kongen Gustav Vasa i 1550, omlag 300 år etter at svenskene etablerte seg i landet. Da russerne kom i 1808 ble Finland et storfyrstedømme under tsaren. Tsaren bestemte at den finske hovedstaden skulle være Helsingfors, på grunn av dens nærhet til St. Petersburg. De mange vakre bygningene i Helsingfors sentrum, i typisk russisk empirestil vitner om denne delen av historien.
 • Finland ble en selvstendig stat i 1917 og feiret i 2017 sitt 100-års jubileum. Dette var jeg på fest og feiret på Teknisk Museum, faktisk! 😊🎉

Kilde: Wikipedia.

FINSK: Du har sikkert fått med deg at mange finner snakker svensk, men i dag prater hele 93 prosent av den finske befolkningen finsk. Foto: Hedda Bjerén

FINSK: Du har sikkert fått med deg at mange finner snakker svensk, men i dag prater hele 93 prosent av den finske befolkningen finsk. Foto: Hedda Bjerén


DET FINSKE SPRÅKET

Har du lurt på hvorfor finnene prater så annerledes enn sine nordiske naboer?

Finland er blitt befolket fra mange ulike hold, og det er blitt snakket mange forskjellige språk i landet gjennom tidene. Finland har i dag to offisielle språk; finsk og svensk. Hele 93 % av befolkningen snakker i dag finsk, et språk som tilhører språkgruppen finsk-ugrisk.

De finsk-ugriske språkene er sammen med baskisk, tyrkisk, grønlandsk og maltesisk de eneste språkene i Europa som ikke tilhører den indoeuropeiske språkfamilien.

Kilde: Wikipedia og Store norske leksikon.

FINSK DESIGN: Finnene er glade i og stolte av sitt design. Og det med rette! Foto: Hedda Bjerén

FINSK DESIGN: Finnene er glade i og stolte av sitt design. Og det med rette! Foto: Hedda Bjerén

MENNESKENE

 • Vi nordmenn får ofte høre at vi er et reservert folkeslag, men der går finnene oss en høy gang. Det finske folket er kjent for å være sky — bortsett fra hvis du møter dem på bar, da er visa en annen.
 • Nettsiden FinishNightmares tar finnene helt på kornet – sjekk den ut!
 • Men skal du virkelig forstå finnene må du sette deg inn i deres saunakultur. De går regelmessig i sauna, og opplever den som et sted for både fysisk og psykisk velvære.

Kilde: Visit Finland og Wikipedia

TIPS! Klikk her for å lese mer om Helsinki!  

PÅ TRYKK I NORSK UKEBLAD

I utgave nr. 8 - 2018 av Norsk Ukeblad, som var i butikkhyllene i februar 2018 hadde jeg en reportasje om Helsinki på trykk. Deler av den teksten er gjengitt her. Ønsker du å bestille den utgaven av Norsk Ukeblad? Klikk her.

TENK KOFFERT I HELSINKI: Her tester jeg en designstol fra finske Eero Aarnio . Foto: Privat

TENK KOFFERT I HELSINKI: Her tester jeg en designstol fra finske Eero Aarnio. Foto: Privat

PRESSEREISE

Det var Finnair som dekket flyreisen min til Helsinki. De har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Jeg blir veldig glad hvis du følger meg på Facebook! Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.

REKLAME

Ønsker du å bestille en tur til Finland? Søk etter flybillett her: