Gå i kloster

MUNKEBY MARIAKLOSTER: En flott bygning, men absolutt ikke slik jeg forestilte meg den på forhånd. Foto: Tenk Koffert

MUNKEBY MARIAKLOSTER: En flott bygning, men absolutt ikke slik jeg forestilte meg den på forhånd. Foto: Tenk Koffert

Noe av det aller beste med jobben min, er at jeg får reise og treffe nye, spennende mennesker. Mennesker som lever helt annerledes enn meg - enten fordi de er født inn i det eller fordi de frivillig har valgt en annen vei.

Selv om jeg gjerne lar meg begeistre av steder jeg reiser til, er det ofte menneskene jeg har møtt der som gjør sterkest inntrykk. 

I våres tok jeg turen til Innherred, et distrikt i Nord-Trøndelag, i forbindelse med en reportasje jeg skulle skrive for magasinet Kamille.  På programmet mitt for turen sto et besøk i Munkeby Mariakloster. Og der skulle jeg møte en fyr jeg aldri kommer til å glemme.

TIPS! Da jeg var i Innherred bodde jeg på Munkeby Herberge, les om det flotte overnattingsstedet her!

MUNKEBY: Ved siden av klosteret ligger et nybygg. Her kan gjester overnatte. Foto: Tenk Koffert

MUNKEBY: Ved siden av klosteret ligger et nybygg. Her kan gjester overnatte. Foto: Tenk Koffert

BESØK I MUNKEBY MARIAKLOSTER

Jeg var spent. Jeg har sett klostere før, men bare i Spania. Og med dette i minnet så jeg for meg en eldgammel, kirkelignende bygning i stein fra middelalderen. 

Der tok jeg feil, gitt.

Munkeby Mariakloster holder til i en moderne og fin bygning fra 2009.

CISTERCIENSERORDENEN I FRANKRIKE

Det stemmer at det på Munkeby var et gammelt middelalderkloster, men kun ruinene står igjen i dag. Dette klosteret ble drevet av cistercienserne. Cistercienserordenen er en klosterorden oppkalt etter moderklosteret Citeaux i Saint-Nicolas-lès-Cîteaux, ved den franske byen Dijon.

MUNKEBY KLOSTER: Bare ruiner er igjen av det opprinnelige cistercienserklosteret fra 1100-tallet. Det er verdt å gå og ta en titt på ruinene, du finner dem rett nedenfor  Munkeby herberge.  Foto: Tenk Koffert

MUNKEBY KLOSTER: Bare ruiner er igjen av det opprinnelige cistercienserklosteret fra 1100-tallet. Det er verdt å gå og ta en titt på ruinene, du finner dem rett nedenfor Munkeby herberge. Foto: Tenk Koffert

I 2007 besluttet munkene i Frankrike at et nytt cistersienserkloster skulle opprettes på Munkeby. Dette fordi forstanderen hadde fått "et kall fra Gud". To franske munker kom derfor til Munkeby i 2007 og begynte byggingen av det nye klosteret. Høsten 2009 flyttet fire brødre, altså munker, inn. I dag bor det fem munker der.

Og jeg fikk møte og snakke med en av dem.

TIPS! Klikk her for å få et flott turtips i Levanger!

MUNK: Bror Arnaud er en mild, hyggelig og ydmyk mann. Jeg synes det var så fint å treffe han. Da vi snakket sammen, satt vi på munkenes sparsommelig innredede kjøkken. Foto: Tenk Koffert

MUNK: Bror Arnaud er en mild, hyggelig og ydmyk mann. Jeg synes det var så fint å treffe han. Da vi snakket sammen, satt vi på munkenes sparsommelig innredede kjøkken. Foto: Tenk Koffert

BROR ARNAUD HOS MUNKEBY MARIAKLOSTER

Jeg kjente på en følelse av ... ja, hva skal jeg si. Ærefrykt, kanskje? Det var første gang jeg hadde sett en munk, og i alle fall første gang jeg hadde pratet med en. Og det er noe med det å være i et kloster. Selv om jeg ikke er religiøs selv, så vil jeg jo ikke si noe feil eller være respektløs i "Guds hus".

Vi satte oss ned ved spisebordet, i kjøkkenet som munkene deler. Rommet var fint, men sparsommelig innredet. Arnaud fortalte at de alltid spiser middag sammen, og at de bytter på hvem som skal lage den.

Jeg er der for å snakke om Munkebyosten, den prisbelønnede osten munkene lager i sitt eget ysteri i klosteret. Men jeg kjenner veldig på det at jeg sitter der sammen med en vaskekte munk. Det er liksom ikke hver dag! Og hodet mitt er fullt av spørsmål - om alt annet enn ost. 

Hvorfor ble du munk? Hva synes moren din om at du tok det valget? Er alt bare fryd og gammen i dette bokollektivet med fem menn, kranger dere aldri? Hender det du får lyst til å slenge deg i bilen og kjøre ned til Levanger og sette tenna i en hamburger? 

Arnaud svarte tålmodig på alt jeg lurte på. Da jeg spurte om han noen ganger kjenner på savn, ble han imidlertid helt stille. Jeg så at øynene hans ble fylt av tårer, og jeg kjente umiddelbart at jeg angret på at jeg stilte spørsmålet.

Men så svarte han til slutt: "Ja, jeg kjenner tidvis på savn. Men jeg kjenner også på en veldig mestringsfølelse når jeg klarer å stå i det og holde mitt løfte til Gud. For meg er det å stå imot fristelser en del av løfet jeg har gitt."

Det synes jeg var sterkt. Jeg synes det var veldig fascinerende å møte en kar på rundt min egen alder, en fin og hyggelig fyr, som har valgt et helt annerledes liv enn meg. Som velger å gi livet sitt til en Gud han tror på, og som har en hverdag som for det meste består av bønn og hardt arbeid. 

MUNKEBY HERBERGE: Da jeg overnattet på  Munkeby Herberge  fikk jeg servert Munkebyost med rugbrød, pepperkaker, havrekjeks og hjemmelagde marmelader til. Mmmmm. Foto: Tenk Koffert

MUNKEBY HERBERGE: Da jeg overnattet på Munkeby Herberge fikk jeg servert Munkebyost med rugbrød, pepperkaker, havrekjeks og hjemmelagde marmelader til. Mmmmm. Foto: Tenk Koffert

HVA LEVER MUNKENE AV?

Vi snakket litt om ost også, og Arnaud fortalte om et strengt regime bestående av bønn, arbeid i ysteriet og arbeid med husholdningen.

Munkene i Munkeby lever av å lage osten, det er der deres største inntekt kommer fra. Og heldigvis går det veldig bra. Osten er kjempegod og i 2018 ble Munkebyosten kåret til Norges beste ost. Du har kanskje smakt den selv? Den selges i flere delikatesseforretninger rundt omkring i landet.

TIPS! Du kan også gi donasjoner for å støtte arbeidet munkene gjør, det kan du lese mer om her.

MUNKEBYOST: Osten er kjempegod, og du finner den i delikatesseforretninger rundt omkring i landet. Her er jeg i den selvbetjente butikken til munkene for å kjøpe osten. 😃 Foto: Tenk Koffert/Kathrine Kragøe Skjelvan

MUNKEBYOST: Osten er kjempegod, og du finner den i delikatesseforretninger rundt omkring i landet. Her er jeg i den selvbetjente butikken til munkene for å kjøpe osten. 😃 Foto: Tenk Koffert/Kathrine Kragøe Skjelvan

SELVBETJENT BUTIKK

Rett nedenfor klosteret ligger en rød, liten brakke. Dette er munkenes selvbetjente butikk! Det synes jeg er så morsomt konsept!

Her er det altså åpent, og det er bare å gå inn og hente så mye ost du vil, og så betaler du på kortterminalen før du går. 😊 Det måtte jeg selvsagt gjøre!

MUNKEBY MARIAKLOSTER: En fin og moderne bygning som er åpen for besøkende. Du kan være med på bønn i kapellet sammen med munkene, hvis du vil. Foto: Tenk Koffert

MUNKEBY MARIAKLOSTER: En fin og moderne bygning som er åpen for besøkende. Du kan være med på bønn i kapellet sammen med munkene, hvis du vil. Foto: Tenk Koffert

ÅPENT KLOSTER

De franske munkene har blitt godt tatt imot av lokalbefolkningen i Levanger og omegn.

Munkene ønsker å ha et åpent kloster, slik at folk kan bli kjent med dem. Det er mulig å være til stede på tidebønnene for de som ønsker det. Tider for bønn finner du på klosterets hjemmeside. 

SANG SOM UNDERHOLDNING: Bror Arnaud fortalte meg at han og de andre munkene pleide å ha en slags "sing off" i kapellet. Da sitter de på hver sin side av rommet, tre på den ene siden og tre på den andre, og så synger de annenhvert vers til hverandre. Foto: Tenk Koffert

SANG SOM UNDERHOLDNING: Bror Arnaud fortalte meg at han og de andre munkene pleide å ha en slags "sing off" i kapellet. Da sitter de på hver sin side av rommet, tre på den ene siden og tre på den andre, og så synger de annenhvert vers til hverandre. Foto: Tenk Koffert

HVORDAN REISE TIL MUNKEBY MARIAKLOSTER

Jeg valgte å ta nattoget fra Lillestrøm til Trondheim, og tog derfra til Levanger. Munkeby Mariakloster ligger drøyt 20 minutter med bil fra togstasjonen. 

Visit Innherred leier ut elsykler, og er behjelpelige med å frakte dem til deg på togstasjonen. Det er en fin-fin tur å sykle fra Levanger og opp til Munkeby Mariakloster. 

UTENFOR KLOSTERET: Klosteret har sitt eget kapell. Her er kirkeklokkene som tilhører kapellet. Foto: Tenk Koffert

UTENFOR KLOSTERET: Klosteret har sitt eget kapell. Her er kirkeklokkene som tilhører kapellet. Foto: Tenk Koffert

OVERNATTE HOS MUNKEBY MARIAKLOSTER

Munkene har bygget et stort bygg ved siden av klosteret. Dette er et gjestehus, hvor folk som trenger en liten retrett fra livet sitt kan komme og overnatte. Du trenger ikke å være religiøs for å overnatte her. Om du vil kan du være med munkene når de skal be.

Ønsker du mer informasjon om dette, ta kontakt med Munkeby Mariakloster. 

GJESTEHUSET: Munkene har bygget et gjestehus, det ligger rett ved siden av klosteret. Foto: Tenk Koffert

GJESTEHUSET: Munkene har bygget et gjestehus, det ligger rett ved siden av klosteret. Foto: Tenk Koffert

FØLG REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.