Roadtrip til Dalen Hotel i Telemark

DALEN HOTEL: For et eventyr det er å besøke dette gule slottet i dragestil. Foto: Tenk Koffert

DALEN HOTEL: For et eventyr det er å besøke dette gule slottet i dragestil. Foto: Tenk Koffert

DALEN HOTEL I TELEMARK

Dette staselige hotellet i nasjonalromantisk dragestil åpnet dørene for første gang i 1894. Hotellets lange historie inneholder både kapring under krigen, forfall og nedleggelse, men for snart 30 år siden gjenåpnet det som hotell.

Og nå i år tok jeg turen! 😃

MILJØVENNLIG BILTUR

Da jeg skulle besøke Dalen Hotel valgte jeg å ha med meg hunden min, Snoopy, og jeg kjørte fra Lillestrøm og helt til Dalen i Telemark med elbil – jeg har en e-Golf.

Målet var å teste om det er overkommelig å kjøre helt dit uten å velge drivstoff-bil. Jeg må si at det krever en god del mer planlegging og en god del mer tid, enn når man kjører med drivstoff.

Jeg bestemte på forhånd hvor jeg skulle stoppe og lade, men det ble en del kaos. Noe av ladeplassinfoen jeg fant på nettet viste seg å ikke stemme, i tillegg gjorde jeg noen feilberegninger, og jeg endte opp med å bruke mye lenger tid enn jeg hadde tenkt.

Vurderer du å kjøre elbil på neste langtur? Det går greit, men husk å ta med deg masse tålmodighet! 😂

ROADTRIP MED ELBIL: Jeg hadde med meg min franske bulldog, Snoopy, og e-Golfen min på roadtrip til Dalen. Startpunktet var Lillestrøm, og allerde i Lier måtte jeg lade litt - for sikkerhets skyld. 😯 Foto: Tenk Koffert/Instagram:  @tenkkoffertcom

ROADTRIP MED ELBIL: Jeg hadde med meg min franske bulldog, Snoopy, og e-Golfen min på roadtrip til Dalen. Startpunktet var Lillestrøm, og allerde i Lier måtte jeg lade litt - for sikkerhets skyld. 😯 Foto: Tenk Koffert/Instagram: @tenkkoffertcom

ROADTRIP I NORGE

Det er noe helt eget å være på roadtrip, synes jeg. Elsker det! Det er noe med det å ha den åpne veien framfor meg som venter på å bli utforsket. Og det å være helt fri. Ikke noe fly eller tog som skal rekkes.

Med mange timer i bil foran seg er det ikke noe annet å gjøre enn å lytte til sine egne tanker og noen gamle slagere fra høytthalerne. Deilig!

DALEN HOTEL: Dalen Hotel er litt av et skue - har du sett noe så staselig? Foto: Tenk Koffert

DALEN HOTEL: Dalen Hotel er litt av et skue - har du sett noe så staselig? Foto: Tenk Koffert

DALEN HOTEL I TELEMARK

Etter å ha kjørt i en god del timer, hatt flere stopp for å lade, var det deilig å nærme seg det endelige målet; Dalen.

Jeg kjørte nedover bratte, snirklete, små veier da den lille bygda kom til syne. Og stedets stjerne, det gule slottet i nasjonalromantisk dragestil, var en av de første bygningene som hilste velkommen.

Hotellet har parkeringsplass rett utenfor, og også et par ladeplasser for elbil. Tommel opp for det! 👍

TIPS! Reis tilbake til vikingetiden

RESEPSJONEN: Snoopy i resepsjonen, glad for å være framme. Foto: Tenk Koffert

RESEPSJONEN: Snoopy i resepsjonen, glad for å være framme. Foto: Tenk Koffert

Resepsjonen er liten og innredet på en fin, gammeldags måte. Med flotte tepper og gamle kofferter til pynt. Resepsjonisten er blid og hyggelig, og det står alltid drikke tilgjengelig for gjestene.

RESEPSJONEN: Her er Dalen Hotels koselige resepsjon. Foto: Tenk Koffert

RESEPSJONEN: Her er Dalen Hotels koselige resepsjon. Foto: Tenk Koffert

Rett innenfor resepsjonen ligger den herskapelige peisestuen. Det føles litt stort å tre inn i dette vakre rommet. Jeg tenker på alt disse veggene har sett, og alle de prominente gjestene som har sittet akkurat her. På veggene henger malerier, fotografier og signaturer av mange av dem.

TENK KOFFERT PÅ DALEN HOTEL: I den fine peisstuen står det alltid kaffe og te tilgjengelig. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ DALEN HOTEL: I den fine peisstuen står det alltid kaffe og te tilgjengelig. Foto: Tenk Koffert

På grunn av Telemarkskanalen har det strømmet turister til Dalen helt siden 1800-tallet, og Dalen Hotel ble i sin tid bygget for å dekke behovet for et luksushotell til nettopp de rikeste og mest staselige av gjestene.

I 1894 sto hotellet ferdig. Et stort, gult slott med tårn og spirer, som har hentet inspirasjon fra vikingtiden og norske stavkirker. Hotellet ble veldig populært, og kjent over hele Europa.

TIPS! Ta med kjæresten på romantisk weekend i Oslo!

SNOOPY PÅ DALEN HOTEL: Her er Snoopy i hundesengen som sto klart på rommet ved ankomst. Foto: Tenk Koffert

SNOOPY PÅ DALEN HOTEL: Her er Snoopy i hundesengen som sto klart på rommet ved ankomst. Foto: Tenk Koffert

HUNDEVENNLIG HOTELL

Siden jeg har valgt å ha med meg Snoopy, får jeg nøkkelen til et av rommene på hotellet hvor det er lov å ha med seg hund.

På rommet er det satt fram hundeseng og mat- og vannskål. Det gjør en hundeeier glad. 😃

Rommet var ellers sjarmerende innredet, med dobbeltseng og et fint bad.

DALEN HOTEL: Fine rom som står i stil til hotellet forøvrig. Foto: Tenk Koffert

DALEN HOTEL: Fine rom som står i stil til hotellet forøvrig. Foto: Tenk Koffert

DALEN HOTEL: På Dalen er det lov å ha med hund! Foto: Tenk Koffert

DALEN HOTEL: På Dalen er det lov å ha med hund! Foto: Tenk Koffert

ALT DU TRENGER: Badet er utstyrt med sjampo, balsam, dusjsåpe og bodylotion, i tillegg til andre små nødvendigheter. Foto: Tenk Koffert

ALT DU TRENGER: Badet er utstyrt med sjampo, balsam, dusjsåpe og bodylotion, i tillegg til andre små nødvendigheter. Foto: Tenk Koffert

SPØKELSESHOTELLET: Det spøker på Dalen Hotel, og det på rommet rett bortenfor mitt! Foto: Tenk Koffert

SPØKELSESHOTELLET: Det spøker på Dalen Hotel, og det på rommet rett bortenfor mitt! Foto: Tenk Koffert

SPØKELSESHOTELLET DALEN

Jeg har fått rom nummer 11. Et rom som ligger i samme gang som rommet det sies å spøke på! På rom nummer 17 sies det at The English Lady, eller Miss Greenfield, som hun het, går igjen.

Hun var gjest på hotellet på slutten av 1800-tallet, og hadde booket seg inn for et lengre opphold. Da hun hadde reist var rommet hennes låst, og hotellets ansatte måtte bryte seg inn. Inne på rommet fant de en død baby.

Historien sier at kvinnen ble arrestert i England, men at hun tok sitt eget liv før rettsaken kom opp. Som spøkelse har hun flyttet tilbake på Dalen Hotel for å være sammen med babyen sin.

Gjester og ansatte sier det kan høres babygråt fra rommet på natten. Jeg er spent på hvordan natten skal bli ... 😄

DAMESALONGEN: Hele hotellet er nydelig innredet, i den gamle, fine stilen. Mange av møblene har stått her siden hotellet var nytt. I disse vakre omgivelsene serveres afternoon tea. Foto: Tenk Koffert

DAMESALONGEN: Hele hotellet er nydelig innredet, i den gamle, fine stilen. Mange av møblene har stått her siden hotellet var nytt. I disse vakre omgivelsene serveres afternoon tea. Foto: Tenk Koffert

AFTERNOON TEA I DAMESALONGEN

Etter å ha slengt bagasjen på rommet og innlosjert hunden, setter jeg meg i damesalongen for å kose meg med afternoon tea.

Jeg får en liten sofa for meg selv, og på bordet foran meg settes et etasjefat med både sandwicher, scones med krem og syltetøy, chips og sjokolade og bær. Og jeg får en kanne med nytrukket te. Så koselig og smakfullt. 😋

GOD SERVICE: Hovmester, Nils, sørget for at jeg fikk servert alt jeg ønsket meg, og slo også av en hyggelig prat. Foto: Tenk Koffert

GOD SERVICE: Hovmester, Nils, sørget for at jeg fikk servert alt jeg ønsket meg, og slo også av en hyggelig prat. Foto: Tenk Koffert

AFTERNOON TEA: Deilige godsaker serveres i damesalongen på Dalen Hotel. Foto: Tenk Koffert

AFTERNOON TEA: Deilige godsaker serveres i damesalongen på Dalen Hotel. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ DALEN HOTEL: Jeg koste meg kostelig med afternoon tea på Dalen Hotel. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ DALEN HOTEL: Jeg koste meg kostelig med afternoon tea på Dalen Hotel. Foto: Tenk Koffert

Etter å ha kost meg med te og godsaker, går jeg en tur med hunden for å lufte han litt og for å sjekke ut nabolaget.

Dalen er en koselig liten bygd, med sjarmerende, eldre bygninger og alle jeg hilser på er vennlige og smilende. Virkelig et koselig sted å ta en rusletur.

DALEN: Snoopy på oppdagelsesferd i Dalen. Foto: Tenk Koffert

DALEN: Snoopy på oppdagelsesferd i Dalen. Foto: Tenk Koffert

Jeg stikker innom Dalen Handelslag, en fin butikk som holder til i et hvitt, eldre hus. Jeg ser at halve butikken er dyrebutikk, og vil innom for å kjøpe et tyggebein til Snoopy.

Jeg kommer i snakk med Vibeke som står bak disken, og hun viser meg den andre delen av butikken, som selger fine, lokale matvarer. Skikkelig koselig butikk og skikkelig koselig dame! 😊

Vibeke er en god ambassadør for Dalen, og hadde bare godt å si om stedet. Selv er hun innflytter, og hun jobber også på hotellet med å servere frokost.

DALEN HANDELSLAG: Vibeke tilbyr mange flotte produkter fra små aktører. Foto: Tenk Koffert

DALEN HANDELSLAG: Vibeke tilbyr mange flotte produkter fra små aktører. Foto: Tenk Koffert

DRINK I PEISESTUEN OG MIDDAG I RESTAURANT BANDAK

Tilbake på hotellet er det snart tid for middag.

Jeg setter jeg meg i den fine peisstuen og tar meg en drink, og kommer i snakk med et eldre ektepar som er der for å feire bryllupsdag, vi har en hyggelig prat.

PEISESTUEN PÅ DALEN HOTEL: Her er det hyggelig å ta seg en drink før middag. Foto: Tenk Koffert

PEISESTUEN PÅ DALEN HOTEL: Her er det hyggelig å ta seg en drink før middag. Foto: Tenk Koffert

Middagen serveres i Restaurant Bandak. Det er høyt under taket og mørke, fine møbler. Restauranten har en stab som består av unge og dyktige kjøkken- og restaurantfaglige medarbeidere, og det er lett å kjenne at miljøet her er godt. Latteren og smilene sitter løst, noe som smitter over på gjestene.

RESTAURANT BANDAK: Restauranten på Dalen Hotel byr på fantastisk mat og vin - en middag her bør stå på din  bucket list . Foto: Tenk Koffert

RESTAURANT BANDAK: Restauranten på Dalen Hotel byr på fantastisk mat og vin - en middag her bør stå på din bucket list. Foto: Tenk Koffert

Selv skal jeg nyte en treretters middag - alene -, og hovmester, Nils, er grei og holder meg med selskap. Forteller meg om maten, vinen og hotellet. Jeg ender opp med å ha en kjempehyggelig middag, med svært gode smaker.

Jeg ble veldig positivt overrasket over nivået på maten, den var virkelig helt nydelig.

RESTAURANT BANDAK: Her er et bilde av hovedretten, og av osten jeg valgte fra en enorm ostetralle. Jeg spiste i tillegg en suppe til forrett og koste meg også med en lekker dessert. Fantastisk god mat! Foto: Tenk Koffert

RESTAURANT BANDAK: Her er et bilde av hovedretten, og av osten jeg valgte fra en enorm ostetralle. Jeg spiste i tillegg en suppe til forrett og koste meg også med en lekker dessert. Fantastisk god mat! Foto: Tenk Koffert

Restaurant Bandak er opptatt av å bruke det av råvarer som er tilgjengelig lokalt, blandet med kvalitetsråvrer fra resten av verden. Resultatet blir helt fantastisk.

Hotellets kjøkkensjef, Alexander Thulin, kommer fra Sverige og har lang fartstid i bransjen. En hyggelig og særs dyktig fyr!

KJØKKENSJEFEN: Alexander Thulin har erfaring fra både Michelin-restauranter og kroer - og alt i mellom. Foto: Tenk Koffert

KJØKKENSJEFEN: Alexander Thulin har erfaring fra både Michelin-restauranter og kroer - og alt i mellom. Foto: Tenk Koffert

FROKOST PÅ DALEN HOTEL

Jeg er fortsatt mett etter den store og deilige middagen kvelden før, men bestemmer meg for å sjekke ut frokosten likevel. Må liksom få det med meg.

Restauranten bugner av alt du kan tenke deg av god mat og drikke, her mangler ingenting. Vil anbefale deg spesielt å smake på de hjemmelagde knekkebrødene - herlighet så gode!

RESTAURANTEN: Her serveres frokosten på staselig vis. Foto: Tenk Koffert

RESTAURANTEN: Her serveres frokosten på staselig vis. Foto: Tenk Koffert

ROMANTISK PAKKE PÅ DALEN HOTEL

Skal du reise til Dalen med kjæresten din, vil jeg anbefale å bestille den romantiske pakken.

  • At champagne og sjokolade står klart på rommet ved ankomst skaper den perfekte rammen for en romantisk weekend. Før det er tid for en kulinarisk høydare i form av en treretters middag i restaurant Bandak, får dere servert en drink foran peisen.

  • Klokken 22.00 er det historiefortelling i peisstuen, før kvelden rundes av med klassisk pianospilling. Rommet er vakkert innredet og sengen er god. Men husk å holde ekstra godt om hverandre på natten, for på rom nummer 17 spøker det, nemlig ...

  • Frokosten er servert på staselig vis. Her er alt dere kan tenke dere av brødmat, pålegg, varmmat, juicer, te og kaffe – og til og med champagne, om dere vil.

  • Etter frokosten kan dere gå ut og oppleve det Dalen har å by på. Her er det fine forhold for vandring i flott natur, fiske eller kanotur. Vest-Telemark museum er også verdt å ta en tur innom, og et lite cruise med M/S Victoria vil bli et minne for livet.

  • Før dere drar hjem kan dere lade opp til bilturen med en deilig afternoon tea i Damesalongen, med sandwicher, scones, ferske bær og sjokolade. 

TIPS! Hva med et romantisk opphold i tretoppene?

MEKTIG OG ÆRVERDIG: Hotellet er en av de største trebygningene i landet, og sto ferdig i 1894. Foto: Dalen hotell

MEKTIG OG ÆRVERDIG: Hotellet er en av de største trebygningene i landet, og sto ferdig i 1894. Foto: Dalen hotell

REISETIPS TIL DALEN

Innerst i Telemarkskanalen, ligger den vakre, lille bygda Dalen, omkranset av mektige fjell og vakker natur. Området har fine turmuligheter og i umiddelbar nærhet til hotellet ligger det fine, små, enkeltstående butikker det er verdt å ta turen innom.  

  •  BO OG SPIS: Overnatt på Dalen hotell og spis flereretters i hotellets restaurant, Bandak. Velger dere romantisk pakke får dere én natt i dobbeltrom, champagne og sjokolade, én drink hver, treretters middag, frokost og afternoon tea inkludert for fra kr 2495 per person. Se mer på Dalenhotel.no

  • OPPLEV: Vakker natur, historiefortelling og eventuelt et cruise med M/S Victoria.

Vandretur til Rui-plassen: Turen fra Dalen og opp til husmannsplassen Rui er kun halvannen kilomenter lang, men den er bratt! Vel framme belønnes dere med en fantstisk utsikt. Foto:  Visit Telemark

Vandretur til Rui-plassen: Turen fra Dalen og opp til husmannsplassen Rui er kun halvannen kilomenter lang, men den er bratt! Vel framme belønnes dere med en fantstisk utsikt. Foto: Visit Telemark

 

TIPS! På nettsiden Dehistorise.no får du en oversikt over hele 57 historiske hoteller. Det er strenge krav som må oppfylles for å være på denne listen, så her er dere sikret flotte opplevelser og god mat.


REISE TIL DALEN

I slutten av april åpner Dalen Hotel igjen, etter en vinter i dvale. Ønsker du å oppleve dette staselige og ærverdige hotellet i år, bør du være rask på pletten - her blir det fort utsolgt. Og det er ikke så rart, det er en uforglemmelig opplevelse å overnatte i dette gule slottet.

Da jeg skulle besøke Dalen Hotel valgte jeg å ha med meg hunden min, Snoopy, og jeg kjørte fra Lillestrøm og helt til Dalen i Telemark med elbil – jeg har en e-Golf. Jeg skulle teste om det var overkommelig å kjøre helt dit med elbil, noe det var (selv om den til tider føltes som en tålmodighetsprøve).

Jeg bare slo in Dalen på bilens GPS, og det var enkelt og greit å bare følge den. Dalen Hotel har på sine nettsider fine veibeskrivelser fra flere steder i landet, de kan du se her.

TENK KOFFERT PÅ DALEN HOTEL: Jeg koste meg maks på Dalen Hotel, og kan varmt anbefale å ta turen. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ DALEN HOTEL: Jeg koste meg maks på Dalen Hotel, og kan varmt anbefale å ta turen. Foto: Tenk Koffert

REPORTASJETUR

Jeg var i Dalen og overnattet på Dalen Hotel i forbindelse med en reportasje jeg skulle skrive for magasinet Kamille. Jeg fikk dekket oppholdet, men Tenk Koffert betalte reisen.

Som alltid er det ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

DALEN HOTEL: Jeg kan varmt anbefale å ta turen hit. Foto: Tenk Koffert

DALEN HOTEL: Jeg kan varmt anbefale å ta turen hit. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT I KAMILLE

I utgave nr. 8 2018 av bladet Kamille som var i butikkhyllene i juni 2018 hadde jeg en reportasje om romantiske dater i Norge på trykk. Noe av den teksten er gjengitt i dette blogginnlegget.  

Forsidefoto: Reisebloggen Tenk Koffert

FØLG REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.