24 timer i Aarhus

24 TIMER I AARHUS: Det er mye kult å finne på i Aarhus! Blant annet gå på kunstmuseet Aros. Foto: Tenk Koffert

24 TIMER I AARHUS: Det er mye kult å finne på i Aarhus! Blant annet gå på kunstmuseet Aros. Foto: Tenk Koffert

24 TIMER I AARHUS I DANMARK

Alle vet at det er deilig å være norsk i Danmark. Landet er en av de mest populære feriedestinasjonene for nordmenn og vi lar oss friste av den avslappede stemningen, en lille en i sola, verdens beste bakverk og den fantastiske shoppingen igjen og igjen. ❤️

Aarhus er Danmarks nest største by, og mange omtaler den som Mini-København. Jeg kan være enig i at den minner om København, bare at Aarhus er mindre og avstandene er kortere.

I 2017 ble byen kåret til Europeisk Kulturhovedstad, og i 2018 satt SAS opp direkteruter fra Oslo. 

ET MUST: Når jeg er i Danmark må jeg ha is med guf. Denne koste jeg meg med i solen på Marselisborg Lystbåthavn i Aarhus. Spiste mye annet godt og,  spisesteder i Aarhus kan du lese mer om her . Foto: Tenk Koffert

ET MUST: Når jeg er i Danmark må jeg ha is med guf. Denne koste jeg meg med i solen på Marselisborg Lystbåthavn i Aarhus. Spiste mye annet godt og, spisesteder i Aarhus kan du lese mer om her. Foto: Tenk Koffert

HVORFOR REISE TIL AARHUS?

Det er lett å like Aarhus. Sjarmerende bydeler, kule kafeer, fantastisk shopping, restauranter i verdensklasse og spennende museer. Besøker du byen skulle du nok helst ønske du hadde noen flere dager til rådighet, men har du bare 24 timer skal jeg her fortelle deg hvordan du bør bruke dem. 👇

STORBYGUIDE: 24 TIMER I AARHUS

SYKKELBY: Som mange danske byer er også Aarhus en sykkelby. Det er enkelt å låne seg en bysykkel (bare legg på en 20-kroning, sånn som på handlevogner) og veiene er godt lagt opp for sykler. Dette fine eksemplaret fant jeg i Latinerkvartalet. Foto: Tenk koffert

SYKKELBY: Som mange danske byer er også Aarhus en sykkelby. Det er enkelt å låne seg en bysykkel (bare legg på en 20-kroning, sånn som på handlevogner) og veiene er godt lagt opp for sykler. Dette fine eksemplaret fant jeg i Latinerkvartalet. Foto: Tenk koffert

MORGEN:

Lån en bysykkel og dra bort til markedet på Ingerslevs Boulevard. Et sjarmerende, lite marked med alt fra frukt og grønnsaker til blomster og tresko. Nyt en god kopp kaffe og dansk bakverk (som etter min mening er verdens beste bakst!), mens du ser på hva de forskjellige tilbyr.

INGERSLEVS BOULEVARD: På dette markedet selges fersk frukt, grønnsaker og blomster. Og mye annet. Foto: Tenk Koffert

INGERSLEVS BOULEVARD: På dette markedet selges fersk frukt, grønnsaker og blomster. Og mye annet. Foto: Tenk Koffert

MARKED PÅ INGERSLEVS BOULEVARD: Spør du meg, er det i Danmark du finner den beste baksten. Denne karen står og selger ferske brød og nytraktet kaffe på koselige Ingerslevs Boulevard. Foto: Tenk Koffert

MARKED PÅ INGERSLEVS BOULEVARD: Spør du meg, er det i Danmark du finner den beste baksten. Denne karen står og selger ferske brød og nytraktet kaffe på koselige Ingerslevs Boulevard. Foto: Tenk Koffert

INSTAGRAMVENNLIG: Møllestien er en av Aarhus eldste gater, og har vært her siden før 1300-tallet. Flesteparten av husene er imidlertid fra slutten av 1800-tallet. Det er så fint her! Foto: Hedda Bjerén

INSTAGRAMVENNLIG: Møllestien er en av Aarhus eldste gater, og har vært her siden før 1300-tallet. Flesteparten av husene er imidlertid fra slutten av 1800-tallet. Det er så fint her! Foto: Hedda Bjerén

Etter du har vært på Ingerslevs Boulevard kan du gå på en liten sightseeing i byen. Se på all den flotte arkitekturen, se på folk og kanskje shoppe litt? 

STREET ART: I Grønnegade finner du denne kule bygningen. Foto: Hedda Bjerén

STREET ART: I Grønnegade finner du denne kule bygningen. Foto: Hedda Bjerén

AARHUS Ø: Den helt nye bydelen ligger nede ved vannet, og er et stilig og moderne område med boliger, restauranter og muligheter for sykling og fiske. Foto: Tenk Koffert

AARHUS Ø: Den helt nye bydelen ligger nede ved vannet, og er et stilig og moderne område med boliger, restauranter og muligheter for sykling og fiske. Foto: Tenk Koffert

På toppen av kjøpesenteret Salling, finner du Salling Rooftop. Et flott utsiktspunkt med glassgulv og utsikt over hele Aarhus. Denne attraksjonen er helt gratis. På takterrasen ved siden av er det fint å ta seg et glass vin hvis været er godt.

SALLING ROOFTOP: På toppen av kjøpesenteret, Salling, finner du denne kule utsiktsposten. Foto: Tenk Koffert

SALLING ROOFTOP: På toppen av kjøpesenteret, Salling, finner du denne kule utsiktsposten. Foto: Tenk Koffert

Da jeg var i Aarhus var jeg så heldig å ha min egen, lokale guide, nemlig søte og hyggelige Bettina fra reisebloggen Danish Adventurer. Jeg kjente henne ikke fra før, men det var så hyggelig å treffe henne, og hun viste meg så mye fint. 

DANISH ADVENTURER: Bettina fra  Danish Adventurer , her utenfor Plantekafeen som ligger i en kul og kunstnerisk del av byen som kalles Aarhus K eller  Godsbanen . Foto: Hedda Bjerén

DANISH ADVENTURER: Bettina fra Danish Adventurer, her utenfor Plantekafeen som ligger i en kul og kunstnerisk del av byen som kalles Aarhus K eller Godsbanen. Foto: Hedda Bjerén

TIPS! Danish Adventurer har også skrevet en Aarhus-guide – kjempefine tips fra en lokal! Klikk her!

AROS: Kunstmuseet ARoS er Aarhus mest kjente kunstmuseum. På toppen av bygningen finner du Your Rainbow Panorama, en kul regnbuefarget glassgang du kan gå i. Foto: Tenk Koffert

AROS: Kunstmuseet ARoS er Aarhus mest kjente kunstmuseum. På toppen av bygningen finner du Your Rainbow Panorama, en kul regnbuefarget glassgang du kan gå i. Foto: Tenk Koffert

FORMIDDAG:

Gå på museum! 😃

Aarhus har mange spennende museer. Da jeg var der besøkte jeg både ARoS Aarhus Kunstmuseum, Moesgaard Museum og Den Gamle By.

AROS: Aarhus Kunstmuseum har mange spennende utstillinger. Sjekk hva som står på planen før du reiser via  ARoS nettside . Hun som sitter på huk foran den store statuen der er søte Lotta fra den svenske bloggen  Fyra Årstider – mitt liv på landet , hun var en av de jeg reiste til Aarhus sammen med. Foto: Tenk Koffert

AROS: Aarhus Kunstmuseum har mange spennende utstillinger. Sjekk hva som står på planen før du reiser via ARoS nettside. Hun som sitter på huk foran den store statuen der er søte Lotta fra den svenske bloggen Fyra Årstider – mitt liv på landet, hun var en av de jeg reiste til Aarhus sammen med. Foto: Tenk Koffert

Siden du bare har ett døgn til rådighet, velg ett av museene. Jeg anbefaler ARoS, da det ligger veldig sentralt, og her får du en fantastisk utsikt over Aarhus på kjøpet. Museet er stappfull av spennende kunst og på toppen av bygningen er det en stor, regnbuefarget glassgang du bare må oppleve.

TIPS! Lena fra reisebloggen Travelletters har skrevet om sitt besøk til Aarhus her. Hun besøkte byen under Festuge — et årlig kulturfestival som avholdes i august. 

CENTRAL FOOD MARKET: På Foodie Bar på Aarhus Central Food Market er drinkene svære og gode. Og en formiddagsdrink er lov på ferie! Foto: Tenk Koffert

CENTRAL FOOD MARKET: På Foodie Bar på Aarhus Central Food Market er drinkene svære og gode. Og en formiddagsdrink er lov på ferie! Foto: Tenk Koffert

Etter museumsbesøket er du mett på kunnskap og garantert sulten på mat. Aarhus har mange gode spisesteder, men Central Food Market ligger rett ved gågaten, og frister med både svære, supergode drinker, deilige danske smørrebrød, burgere og alt som er godt. Da jeg var der spiste jeg en poké bowl og litt tempura fra Letz Sushi. Frisk og god lunsj. Som drikke valgte jeg en gigantisk gin tonic med jordbær.

For tips om flere bra spisesteder i Aarhus, klikk her.

LUNSJ: Poké, tempura og en svær drink. Digg, digg, digg! Foto: Tenk Koffert

LUNSJ: Poké, tempura og en svær drink. Digg, digg, digg! Foto: Tenk Koffert

KVELD:

Aarhus har mye godt å by på på mat- og drikkefronten. 😋 Michelin-stjernene glitrer flere steder i byen, men det finnes også mange rimelige steder som er verdt et besøk. Men har du bare ett døgn i denne fine byen er det ett sted du bare spise.

GASTROMÉ: Når maten ser ut som små kunstverk. 🤩 Dette er et par startere, som vi fikk før forretten. Og altså bare begynnelsen på hele åtte fantastiske retter som jeg koste meg med hos  Gastromé . Foto: Tenk Koffert

GASTROMÉ: Når maten ser ut som små kunstverk. 🤩 Dette er et par startere, som vi fikk før forretten. Og altså bare begynnelsen på hele åtte fantastiske retter som jeg koste meg med hos Gastromé. Foto: Tenk Koffert

Michelin-restauranten Gastromé framstår mer nedpå og avslappet i stilen, enn andre Michelin-restauranter jeg har besøkt. Interiøret er lyst og skandinavisk, lokalet er lite nok til at stemningen blir intim og retauranten ligger sentralt til i Latinerkvartalet.

Maten er helt fantastisk. Både på smak og rent utseendemessig. Michelin-restauranter er ikke akkurat billig, men Gastromé tilbyr faktisk en rimeligere meny bestående av fire retter. Denne menyen kalles "Halv Gas", er lavere på pris (kr 600 per person uten vin) og selges kun på tirsdager, onsdager og torsdager. Du kan også velge "Fuld Gas" eller "Signature", hvor sistnevnte er den aller største menyen og koster kr 2500 per person, inkludert vinpakke. 

Å spise her er mer enn en middag. Det er en hel opplevelse og noe jeg virkelig vil anbefale, hvis du som meg er glad i mat. 🤤

GASTROMÉ: Vi ble loset gjennom den deilige vinpakken og fikk gode forklaringer og beskrivelser av både rettene og drikken som passet til. Foto: Tenk Koffert

GASTROMÉ: Vi ble loset gjennom den deilige vinpakken og fikk gode forklaringer og beskrivelser av både rettene og drikken som passet til. Foto: Tenk Koffert

Når kvelden kommer går du – god og mett – og legger deg i den deilige senga på rommet ditt på Hotel Oasia. Rommet er minimalistisk og skandinavisk, og hotellet forøvrig er trendy og fint. God frokost og hyggelig personale.

HOTEL OASIA: Skandinavisk minimalisme og eleganse. Og senga var helt nydelig å sove i. Foto: Tenk Koffert

HOTEL OASIA: Skandinavisk minimalisme og eleganse. Og senga var helt nydelig å sove i. Foto: Tenk Koffert

HOTEL OASIA: Et moderne og komfortabelt hotell med sentral beliggenhet. Foto: Tenk Koffert

HOTEL OASIA: Et moderne og komfortabelt hotell med sentral beliggenhet. Foto: Tenk Koffert

TIPS! Les mer om spisesteder i Aarhus her.

REISE TIL AARHUS

I år har SAS satt opp direkteruter til Aarhus, og det er endelig enklere å velge denne fine byen når du har en langhelg til rådighet.

Jeg fikk være med på den aller første direkteflyvingen fra Oslo til Aarhus, og det ble feiret med kaffe og wienerbrød ved gaten og dåp (flyet blir dusjet i vann) ved ankomst.

Flyturen tar en rask time og billetter finner du på SAS, i skrivende stund finner du billetter fra kr 1349.

TENK KOFFERT I AARHUS: Her er jeg i Your Rainbow Panorama, 100 meter over bakken. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT I AARHUS: Her er jeg i Your Rainbow Panorama, 100 meter over bakken. Foto: Tenk Koffert

PRESSEREISE

Visit Denmark inviterte meg på denne reisen. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

GODT DRIKKE: På  Foodie Bar  i Aarhus Central Food Market er det mye godt drikke og velge blant. Foto: Tenk Koffert

GODT DRIKKE: På Foodie Bar i Aarhus Central Food Market er det mye godt drikke og velge blant. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.

Forsidefoto: Reisebloggen Tenk Koffert