Å se fattigdom på nært hold

I dette innlegget skrev jeg om den fantastiske reisen jeg hadde til Zanzibar. Jeg beskriver det som paradis, og det var det virkelig. For meg. Men Zanzibar er ikke paradis for alle.

ZANZIBAR: Øya er uten tvil svært vakker. Dessverre er det ikke like gode levevilkår her for alle. Foto: Hedda Bjerén

ZANZIBAR: Øya er uten tvil svært vakker. Dessverre er det ikke like gode levevilkår her for alle. Foto: Hedda Bjerén

ØKONOMIEN I KENYA OG TANZANIA

Jeg synes det var vanskelig å se fattigdom på nært hold. Og fattigdom så jeg en god del av, både på Zanzibar og i Kenya.

Bak den flotte fasaden av luksuslodger og -resorter, kritthvite strender og smilende og glad service, lider befolkningen under fattigdom og nød. Dette til tross for av at landene har mottatt bistand i mange år, blant annet fra Norge.

Kenya har den største og mest utviklede økonomien i Øst-Afrika, men utfordringene er likevel enorme. Rundt 11 millioner mennesker i Kenya lider av underernæring. Brorparten av befolkningen arbeider med småskala jordbruk, noe som dessverre er svært lite innbringende.

Turistnæringen er stor i Kenya, og faktisk er landet et av Afrikas mest besøkte - mye på grunn av de fantastiske safariopplevelsene man får her. Dette er en bra og viktig del av Kenyas økonomi. Så du skal ikke ha dårlig samvittighet for å reise på safri, men velg et av firmaene som gir noe tilbake til lokalsamfunnet.

Også Tanzania har opplevd økonomisk vekst de siste årene, men landet er fortsatt et av verdens fattigste. De fleste jobber innen jordbruk, men de viktigste næringene er turisme, service og gruvedrift - særlig utvinning av gull.

Ting som korrupsjon og tungt og treigt byråkrati hemmer utviklingen, og landenes økonomiske vekst har dessverre ikke kommet hele befolkningen til gode. Forskjellen mellom fattig og rik er veldig stor.

GLADE BARN: Disse fine ungene holder til på barnehjemmet Nepastaaheimen i Kenya, som drives av Norsk Nødhjelp. Men å vokse opp i Kenya er ikke bare lek og moro. Foto: Norsk Nødhjelp.

GLADE BARN: Disse fine ungene holder til på barnehjemmet Nepastaaheimen i Kenya, som drives av Norsk Nødhjelp. Men å vokse opp i Kenya er ikke bare lek og moro. Foto: Norsk Nødhjelp.

Å VÆRE BARN I KENYA OG TANZANIA

Barnedødeligheten i Kenya og Tanzania er relativt høy. Det er som oftest hiv/aids, diaré, lungebetennelse, malaria og underernæring barna mister livet av.

Hele 1,3 millioner barn i Tanzania og rundt 1,2 millioner barn i Kenya er foreldreløse, da deres mødre og fedre har mistet livet på grunn av aids. De som er foreldreløse opplever ofte omsorgssvikt og diskriminering, og det er sjelden disse barna får muligheter til å gå på skole.

Omlag 130 000 Kenyanske barn lever på gaten, på grunn av fattigdom eller omsorgssvikt. Disse barna blir ofte utnyttet til barnearbeid, og mange av dem må også ty til prostitusjon for å tjene penger til livets opphold. Barna er også utsatt for menneskehandel.

STONE TOWN: Et av mange trange smug i Stown Town på Zanzibar. Foto: Hedda Bjerén

STONE TOWN: Et av mange trange smug i Stown Town på Zanzibar. Foto: Hedda Bjerén

JENTERS VILKÅR PÅ ZANZIBAR

Hver morgen, da jeg satt på stranden på Zanzibar og nøt den vakre utsikten, så jeg de muslimske småpikene gå til skolen via stranden. Alle ikledd blå skjørt, hvite skjorter og hvit hijab. Jeg tenkte ofte på hvordan det måtte være for dem å ha denne stranden som skolevei. Med hav så langt øyet kan se på den ene siden, og med luksushoteller med mette, priviligerte turister som ligger og later seg på den andre siden.

Zanzibar er en fattig øy, og jeg undret meg over hvordan disse jentene hadde det hjemme. Hadde de spist frokost den morgenen?

Jeg var imidlertid glad for å se så mange jenter på skoleveien, for ja, det var faktisk overvekt av jenter. Det overrasket meg litt, og da jeg kom hjem leste jeg litt om dette. De siste årene har det blitt jevnere mellom kjønnene hva barneskolen angår, mens når det gjelder ungdomsskolen har Zanzibar fortsatt en lang vei å gå - der viser tallene enda en stor overvekt av gutter.

I 2005 ble heldigvis en lov som ga gravide, ugifte jenter opp til to år i fengsel fjernet, men i følge FN er mørketallene høye, og både tvangsekteskap og barneekteskap er utbredt. Vold mot kvinner, samt trafficing av unge jenter fra fastlandet med tvungen prostitusjon er også store problemer på Zanzibar.

STONE TOWN: Gamlebyen på Zanzibar er nedslitt, men vakker på sin måte. Foto: Hedda Bjerén

STONE TOWN: Gamlebyen på Zanzibar er nedslitt, men vakker på sin måte. Foto: Hedda Bjerén

Å SE FATTIGDOM PÅ NÆRT HOLD

Dette er første gang jeg har vært så nær fattigdom, første gang jeg fikk det så i fleisen, på en måte. Det er noe helt annet å se det i virkeligheten, enn å se det på TV. Jeg blir berørt av det jeg ser på TV også, men det blir skammelig fort glemt når neste program på skjermen begynner.

Da vi kjørte fra vår luksusresort på Zanzibar og inn til Stone Town, så vi det ene fattige området etter det andre. Og da vi kjørte gjennom forstadene utenfor Nairobi i Kenya var det samme sak. Vi så folk uten sko. Barn i hus uten vegger, og barn i hus uten tak. De har ikke strøm, og sitter ute ved et bål når de skal lage mat eller varme seg. Og der satt jeg, bak vinduet, inne i en flott bil, med min svindyre iPhone i den ene hånda og speilreflekskamera i den andre. Ikke var jeg bekymret for det neste måltidet, og kofferten på hotellet var så full av klær at jeg nesten ikke fikk lukket den.

Dette ga meg en dårlig følelse. Og det fikk meg til å tenke over hvor heldig jeg er som tilfeldigvis ble født i Norge.

Jeg følte meg litt maktesløs over dette da jeg kom hjem, men i en prat med matblogger Helle fra Helles Kitchen, sa hun noe som jo er helt sant. Hun sa "Det beste du kan gjøre er å reise mer! Turisme bidrar til å styrke økonomien i disse landene."

I tillegg er det andre, konkrete ting man kan gjøre for å hjelpe de fattige i Tanzania og Kenya.

JOBB FRIVILLIG: På barneskolen Kiembe Samaki på Zanzibar kan du jobbe som frivillig, og hjelpe til med undervisning i engelsk, matte og naturfag. For mer info, se  Atlantis nettsider.  Foto: Atlantis.no

JOBB FRIVILLIG: På barneskolen Kiembe Samaki på Zanzibar kan du jobbe som frivillig, og hjelpe til med undervisning i engelsk, matte og naturfag. For mer info, se Atlantis nettsider. Foto: Atlantis.no

JOBBE FRIVILLIG

Atlantis Utveksling legger til rette for deg som ønsker å reise til Zanzibar å jobbe som frivillig på en lokal barneskole. Du kan jobbe som lærer eller assistent, og undervise i matte, angelsk og naturfag. Det er også mulig å hjelpe til med gym og kreative fag. Ta kontakt med Atlantis her eller se Atlantis nettside for mer informasjon.

NORSK NØDHJELP: Malin, en av Norsk Nødhjelps frivillige på besøk i Samaritan Village. Foto: Norsk Nødhjelp

NORSK NØDHJELP: Malin, en av Norsk Nødhjelps frivillige på besøk i Samaritan Village. Foto: Norsk Nødhjelp

NORSK NØDHJELP I TANZANIA

Norsk Nødhjelp gir støtte til fem ulike mikrofinansprosjekter og støtter driften av et barnehjem i Tanzania, kalt Samaritan Village Orphanage. På Samaritan Village bor det omlag 50 barn. I Kenya har de opprettet barnehjemmet Napastaaheimen.

Norsk Nødhjelp støtter også barn som bor hos slektninger med penger til skolegang. I tillegg har de startet opp mikrofinansprogram som hjelper kvinner med å starte opp egne bedrifter. Norsk Nødhjelp har også støttet en stor masaiilandsby med penger til å bore en vannbrønn.

Det er flere måter å støtte Norsk Nødhjelps arbeid på, og du kan velge om du vil donere penger fast, eller hjelpe til sporadisk. Klikk her for å støtte Norsk Nødhjelp.

SOS BARNEBYER:  SOS-barnebyer  sørger for at barn som er alene får et trygt hjem i en SOS-familie i en barneby eller annen fosterfamilie. Foto: SOS Barnebyer

SOS BARNEBYER: SOS-barnebyer sørger for at barn som er alene får et trygt hjem i en SOS-familie i en barneby eller annen fosterfamilie. Foto: SOS Barnebyer

SOS BARNEBYER

Det er per i dag fire SOS barnebyer i Kenya, lokalisert i Eldoret, Meru, Mombasa og Nairobi. Kenya var et av de første afrikanske landene SOS Barnbyer ble aktive i, på grunn av det stadig økende antallet foreldreløse barn i Kenya på 70-tallet. Organisasjonen har i tillegg fire barnebyer i Tanzania, lokalisert i Arusha, Dar es Salaam, Mwanza og Zanzibar. 

Barnebyene inkluderer SOS Youth-programmer, flere barnehager, skoler og helsestasjoner. Organisasjonen har også familieprogrammer som støtter familier i kritiske situasjoner, slik at barna får god omsorg til tross for livssituasjonen. Dette gjelder familier hvor foreldrene sliter på grunn av fattigdom, sykdom eller rusproblemer, og familier hvor besteforeldre eller eldre søsken sitter med forsørgeransvaret. Barn som ikke lenger kan bo hos sine familier, er foreldreløse, har kommet bort fra familiene sine eller er forlatt blir tatt vare på av SOS-familiene i barnebyene eller blir plassert i fosterfamilie.

Her kan du gi et valgfritt bidrag til SOS Barnebyer og her kan du lese mer om å bli fast fadder.

KONKRETE TING DU KAN GJØRE:

Forsidefoto: Hedda Bjerén. Kilder: FN.no, Atlantis.no, Nn.no og SOS Barnebyer