Ferie i Oslo

 PANORAMA: Fin utsikt fra taket på Operahuset i Oslo – som er åpent for alle. Foto: Jonas Anhede/VisitOslo

PANORAMA: Fin utsikt fra taket på Operahuset i Oslo – som er åpent for alle. Foto: Jonas Anhede/VisitOslo

OSLO I MITT HJERTE

Oslo er byen min. Det er der jeg er født og oppvokst, det er der jeg har bodd mesteparten av mitt liv. For tre år siden møtte jeg mannen min, og vi valgte etter hvert å selge hans hus på Fetsund og min leilighet på Grünerløkka, og kjøpe et hus sammen i Lillestrøm. Han har tre gutter og jeg har én, så vi trengte stor plass.

Heldigvis er ikke Lillestrøm så langt fra Oslo, kun 10 minutter unna, og jeg trives her jeg bor nå, men byen i mitt hjerte er likevel Oslo. Og er jeg på Løkka en solskinnsdag så kjenner jeg en ørliten kjærlighetssorg til byen ...

 GOD GRUNN TIL Å FLYTTE: I 2014 kjøpte vi oss hus sammen i Lillestrøm. ❤️

GOD GRUNN TIL Å FLYTTE: I 2014 kjøpte vi oss hus sammen i Lillestrøm. ❤️

NORGESFERIE

Før sommeren var jeg med på å lage et blad som heter Norgesferie, et blad som tar for seg alle deler av landet, og viser til flotte ruter du kan kjøre med bil. En av rutene går innom Oslo, og jeg har gjengitt noe av teksten fra den reportasjen her i dette innlegget.

Bor du utenbys og har tenkt deg på ferie til hovedstaden håper jeg du får noen fine Oslo-tips her. Og har du noe du synes jeg bør legge til? Si fra i kommentarfeltet nederst. 👇😊

 NORGESFERIE: Dette magasinet gir deg flotte reiseruter for bilferie i Norge. Bladet var jeg med på å lage for Norsk Ukeblad. Foto: Norsk Ukeblad/Coverfoto: CH/VisitNorway.com

NORGESFERIE: Dette magasinet gir deg flotte reiseruter for bilferie i Norge. Bladet var jeg med på å lage for Norsk Ukeblad. Foto: Norsk Ukeblad/Coverfoto: CH/VisitNorway.com

OSLO - MANGFOLDIG OG FIN

Oslo har vokst mye de siste årene, og har alt det en europeisk storby bør kunne tilby – i tillegg til sin unike nærhet til både fjord og skog.

TIPS! Sjekk ut mine topp 3 steder i Oslomarka!

Byen deler seg i to, med østkantens Grünerløkka, Botaniske hage og Lillomarka på den ene siden av Akerselva, og Frognerparken, Bygdøy og Huk på den andre. Langs elven kan dere gå på fine turveier, mate endene eller ha piknik i en av mange grøntområder.

Oslo har mye å by på, og er dere bare på besøk her, kan dere bare glemme å rekke over alt!

 SØRENGA: Oslos nye badested ligger midt i byen og er åpent og gratis for alle. Foto: Katrine Lunke/VisitOslo.com

SØRENGA: Oslos nye badested ligger midt i byen og er åpent og gratis for alle. Foto: Katrine Lunke/VisitOslo.com

KOLLEKTIVTRANSPORT I OSLO

Selv om det er mulig å kjøre i Oslo sentrum, kan det være litt knotete, med mange enveiskjørte eller stengte gater. Heldigvis er det enkelt og greit å velge kollektivt.

Ruter står bak kollektiv-trafikken i Oslo og Akershus, og billetten kan brukes på både buss, trikk, T-bane, lokaltog og ferge. Kjøp enkelt billett med appen RuterBillett, fra automat på visse stasjoner eller hos Narvesen og 7-eleven. Velger dere å kjøpe billetter direkte fra konduktør eller sjåfør blir prisene en del høyere, så det lønner seg helt klart med app eller forhåndskjøp.

 SOFIENBERGPARKEN: Grünerløkka har flere flotte parker som flittig benyttes av byens innbyggere. Her er min sønn, Didrik, og min kusines datter, Philippa, på grilling i parken for noen år siden. Foto: Hedda Bjerén

SOFIENBERGPARKEN: Grünerløkka har flere flotte parker som flittig benyttes av byens innbyggere. Her er min sønn, Didrik, og min kusines datter, Philippa, på grilling i parken for noen år siden. Foto: Hedda Bjerén

OSLO PASS

For turister i Oslo kan det imidlertid lønne seg å kjøpe et Oslo Pass. Det gir i tillegg til fri offentlig transport også fri inngang til mer enn 30 museer og attraksjoner, gratis adgang til bad, samt rabatt på sightseeing, Tusenfryd, konserter og sykkelleie.

 LILLOMARKA: Min venninne, Marianne, hennes chihuahua, Ruby, og min bulldog, Snoopy, på tur i Lillomarka. Foto: Hedda Bjerén

LILLOMARKA: Min venninne, Marianne, hennes chihuahua, Ruby, og min bulldog, Snoopy, på tur i Lillomarka. Foto: Hedda Bjerén

 LINDERUDKOLLEN: Min franske bulldog, Snoopy, på vei til Linderudkollen. Foto: Hedda Bjerén

LINDERUDKOLLEN: Min franske bulldog, Snoopy, på vei til Linderudkollen. Foto: Hedda Bjerén

 PAUSE: Framme på Linderudkollen, jeg og chihuahuaen, Ryuby, er klare for vaffel. Foto: Hedda Bjerén

PAUSE: Framme på Linderudkollen, jeg og chihuahuaen, Ryuby, er klare for vaffel. Foto: Hedda Bjerén

OSLO — EN GRØNN BY

Nærheten til både marka og fjorden er noe av det som gjør Oslo så spesiell – og perfekt for dere som ønsker kombinasjonen av storbyliv og naturopplevelser.

Mer enn halvparten av kommunen består av skog og parker, og i den indre delen av Oslofjorden ligger det hele 40 små øyer. Det går faste rutebåter ut til flere av øyene, og på samme billett kan dere ta buss eller bane opp til Oslomarka, med tilrettelagte turløyper og hytter med vafler og kaffe.

TIPS! Sjekk ut mine topp 3 steder i Oslomarka!

Parkene brukes flittig til grilling og soling, og Oslo har også flere fine strender, både midt i byen og like utenfor.

 MATHALLEN: Her kan dere kose dere med mat og vin av god kvalitet. Foto: CH/visitnorway.com

MATHALLEN: Her kan dere kose dere med mat og vin av god kvalitet. Foto: CH/visitnorway.com

BRA SPISESTEDER I OSLO

De seneste årene har restaurantnæringen i Oslo vokst seg stor og spennende. Ingen andre norske byer har så mange eksklusive restauranter som Oslo, og alle landets Michelin-restaurantene ligger her. Her er noen av mine favoritter når det kommer til spisesteder i Oslo:

 • DINNER: Byens beste crispy duck! Her er drinkene og servicen helt upåklagelig, og interiøret er mørkt og eksklusivt. Får cravings på crispy duck i dagesvis etter å ha vært her ...

 • NODEE SKY: En moderne, asiatisk restaurant med heftig utsikt over Oslofjorden fra takterrassen. Litt stive priser, men fantastisk mat og service. Og heisen opp til lokalet er en liten opplevelse i seg selv. Velg flereretters «set menu» for en uforglemmelig smaksopplevelse.

 • FREDDY FUEGO: Dette herlige, lille stedet i Hausmannsgate lager superdigg mexikansk burrito fra bunnen av. Du velger styrke og tilbehør selv.

 • TANDOORI HUT: Deilig pakistansk og indisk mat på Bjølsen. Denne restauranten har jeg besøkt med ujevne mellomrom i over 15 år. Eieren er veldig søt og hyggelig og serverer alltid store smil og kjempegode papadums før måltidet.

 • MATHALLEN: Jeg elsker å være på Mathallen. Her kan jeg både kjøpe gode råvarer fra de ulike delikatesseforretningene og sitte ned og få noe godt å spise og drikke. Jeg er veldig glad i maten på restauranten som ligger i andre etasje som heter Hitchhiker, supergod streetfood som er lekkert servert. Jeg er også veldig svak for de forskjellige paiene de serverer hos Mildrids kjøkken.

 • MUNCHIES: Oslo har mange gode burgersjapper, men jeg tror Munchies på Grünerløkka er favoritten. Uformelt og kjempegodt.

 • VIPPA: Denne mathaller er veldig nedpå, har flere foodtrucks og avslappet og deilig stemning nede ved kaia. Når jeg er her velger jeg helst syrisk mat fra Aleppo Bahebek. Store posjoner, nydelig mat og bra priser.

 • MADINA SWEETS: Ligger i Tøyengata, og har servert søte, pastellfargede pakistanske kaker og søtsaker til nysgjerrige nordmenn siden 90-tallet. Har du barn kan du ta dem med hit for å smake på «jalebi»; søtt, klissete og kjempegodt.

 OSLO KLATREPARK: Her er jeg og tre av våre fine gutter, klare for en dag oppe i tretoppene. Foto: Hedda Bjerén

OSLO KLATREPARK: Her er jeg og tre av våre fine gutter, klare for en dag oppe i tretoppene. Foto: Hedda Bjerén

TING Å SE OG GJØRE I OSLO

 • OPERAHUSET er blitt en av Oslos mest kjente turistattraksjoner. Den vakre bygningen ser ut som den stiger opp av vannet, og det skrå taket er åpent for alle. I tillegg til at det selvsagt holdes konserter innendørs, arrangeres det også diverse festligheter på taket på sommeren.

 • OSLO KLATREPARK på Grorud er en morsom og nervepirrende opplevelse. Da jeg var der i fjor sommer med guttene våre ble jeg kjemperedd i en av løypene, men for en mestringsfølelse da jeg likevel kom meg gjennom hele! Her er det baner i flere forskjellige vanskelighetsgrader, så hele familien kan bli med.

 • TEKNISK MUSEUM: Dette stedet tror jeg alle som har barn i Oslo (eller har vært barn her selv) har vært innom opptil flere ganger. Et kult museum som i tillegg til din faste utstilling har spennende spesialutstillinger.

 • TØYENBADET: Her vokste jeg nærmest opp! Hele sommeren hang jeg her som barn. Badet ligger på Tøyen i øst, og har både innendørs- og utendørsbassenger. Frognerbadet i vest er også veldig fint!

SHOPPING I OSLO

Mange som besøker Oslo, havner i turistfella, handlegata Karl Johan, og går dermed glipp av det «ekte» Oslo. Er det shopping dere ønsker, besøk heller Majorstua eller Grünerløkka.

Sistnevnte er Oslos mest trendy bydel, et ungt og kreativt område på østkanten med mange kafeer, barer og butikker. I umiddelbar nærhet finner dere Mathallen og Botanisk hage. Grønland ligger også i øst, og byr på eksotiske smaker, lukter og klær. I vest finner dere blant annet Folkemuseet med bunader, kunst og hjemmelagde lefser med brunost, og ikke minst Frognerparken og slottet.

 FOLKEFEST: Hvert år feires Oslo Pride i hovedstaden med en herlig parade. Foto: Christer Nexmark

FOLKEFEST: Hvert år feires Oslo Pride i hovedstaden med en herlig parade. Foto: Christer Nexmark

OSLOVE

Noe av det beste med store byer er at det er plass til alle. Alle folkeslag, alle legninger, alle slags interesser, all slags mote og egenart, byorginaler og bydelsuniformer, øst og vest. Oslo er lik mangfold, og er byen med plass og hjerte for alle.

BLADET NORGESFERIE

Som jeg nevnte tidligere er deler av denne teksten skrevet til magasinet Norgesferie som er i butikkene nå. Et helt blad stappfullt av gode Norgesferie-tips fra alle delene i landet. Her får du detaljerte bilruter, kart, restauranttips, forslag til overnattingssteder og mye mer. Send sms NUREISE til 2205 for å få bladet tilsendt i posten. Du belastes for bladets pris, porto er gratis.

 NORGESFERIE: Vil du ha bladet i posten? Send sms NUREISE til 2205. Du belastes bladets pris (kr. 69), portoen får du gratis. Foto: Tenk Koffert

NORGESFERIE: Vil du ha bladet i posten? Send sms NUREISE til 2205. Du belastes bladets pris (kr. 69), portoen får du gratis. Foto: Tenk Koffert

FØLG REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.

(Forsidefoto: Didrick Stenersen/VisitNorway.com)