3 turfavoritter i Oslomarka

TURTIPS: Hovedstaden har mange flotte turområder. Foto: Tenk Koffert

TURTIPS: Hovedstaden har mange flotte turområder. Foto: Tenk Koffert

TRE FAVORITTER I OSLOMARKA

Jeg har uttallige barndomsminner fra Oslomarka.

Kveldsturer i lysløypa i Husebyskogen med mormor, ski og neglsprett. Rebusløp i Lillomarka med hele klassen, flørting, fjas og stressa lærere. Og herlige sykkelturer til Kikut med den snille naboen min, Wenche, og datteren hennes. 

HEDDA 9 ÅR: Om bildet er tatt i marka husker jeg ikke. Men her er jeg vel omtrent ni år gammel, og det er naboen som har fotografert. Foto: Wenche Kvamme

HEDDA 9 ÅR: Om bildet er tatt i marka husker jeg ikke. Men her er jeg vel omtrent ni år gammel, og det er naboen som har fotografert. Foto: Wenche Kvamme

Og som voksen har jeg sørget for at sønnen min har fått sin dose markaminner. Og selv om vi nå har flyttet ut av byen, til Lillestrøm, er jeg fortsatt ofte i Oslomarka.

Det beste jeg vet å gjøre på søndager er å gå tur med hunden min, Snoopy, og familien eller venner. Og grunnen til at jeg reiser til hovedstaden for å gå tur i skogen er fordi Oslomarka er så veldig godt lagt opp! Her har andre kommuner definitivt noe å lære!

TIPS! Her kan du lese om flere fine Oslo-tips!

HERLIG Å GÅ TUR I MARKA: Humøret lysner alltid på tur i skogen. Foto: Tenk Koffert

HERLIG Å GÅ TUR I MARKA: Humøret lysner alltid på tur i skogen. Foto: Tenk Koffert

HVA JEG LIKER SÅ GODT MED OSLOMARKA

Oslomarka har både ville, gjengrodde stier og fine, preparerte veier. Landskapet er variert og vakkert. På vinteren er det flotte lysløyper. Det finnes hytter til utleie og betjente overnattingssteder, og det er lov å telte der (Ikke at jeg er best på telt, akkurat!). Og sportsstuene er åpne stort sett hele året, og der serveres kaffe, hjemmelaget kakao, vafler og andre godsaker. Noen serverer til og med middag.

Jeg liker best å gå tur med et mål for øyet, og det målet kan gjerne være nystekte vafler ... 😋

Oslomarka er perfekt for alle typer friluftsliv, enten du foretrekker å sykle, gå på ski, gå tur, sove i telt, overnatte i hytte, bade, grille, fiske, plukke bær eller gå på sopptur.

ØSTMARKA: Det er mange fine steder som passer ypperlig å sette opp telt på. Foto: Tenk Koffert

ØSTMARKA: Det er mange fine steder som passer ypperlig å sette opp telt på. Foto: Tenk Koffert

HVILKEN DEL AV OSLOMARKA ER BEST?

Østmarka, Lillomarka,  Nordmarka, Vestmarka, Krokskogen, Bærumsmarka, Sørmarka, Romeriksåsen, Kjekstadmarka, Gjelleråsmarka og Follomarka hører alle til under Oslomarka. Og spør du Oslo-folk hvilken som er best og finest får du mange forskjellige svar. Men spør du meg er svaret Lillomarka!

GODT MERKET: Det er lett å finne fram i marka. Foto: Tenk Koffert

GODT MERKET: Det er lett å finne fram i marka. Foto: Tenk Koffert

TOPP 3 TURER OG SPORTSSTUER I OSLOMARKA

1) AMMERUD — LILLOSETER

Min favoritt er Lillomarka med Lilloseter sportsstue.  Det finnes mange veier til Lilloseter, men jeg liker best å kjøre bil til Ammerud og gå derfra. 

LILLOSETER SPORTSSTUE: Mitt favorittsted i Oslomarka! Mye på grunn av at de selger verdens beste vafler der. Foto: Tenk Koffert

LILLOSETER SPORTSSTUE: Mitt favorittsted i Oslomarka! Mye på grunn av at de selger verdens beste vafler der. Foto: Tenk Koffert

Turen til Lilloseter går slakt oppover, med kun et par bratte bakker. Det er flere benker hvis du trenger en pust i bakken, og det er søppelkasser tilgjengelig. Naturen er vakker og frodig, og det er flere små vann og bekker. Du passerer også Breisjøen, men det er Oslos drikkevann og må kun betraktes på avstand. På vinteren er det både lysløype for ski og fin, preparert vei for oss som foretrekker å gå.

LILLOSETER: Det er på Lilloseter du får tak i de beste vaflene. Og på vinteren selger de også hjemmelaget kakao, mmm ... Foto: Tenk Koffert

LILLOSETER: Det er på Lilloseter du får tak i de beste vaflene. Og på vinteren selger de også hjemmelaget kakao, mmm ... Foto: Tenk Koffert

HUNDEKJEKS: På Lilloseter selger de hjemmelagde hundekjeks. Snoopy får en hver gang vi går dit. Foto: Tenk Koffert

HUNDEKJEKS: På Lilloseter selger de hjemmelagde hundekjeks. Snoopy får en hver gang vi går dit. Foto: Tenk Koffert

Framme på sportsstua er det mange sitteplasser både ute og inne. På grunn av hunden sitter jeg ute uansett årstid. Lilloseter har mye godt på menyen, men det de er kjent for er å ha verdens beste vafler. På vinteren lager de deilig, hjemmelaget kakao, og i ukedagene serverer de middag de ettermiddagene det er godt skiføre. Og én ting som er så koselig er at de selger hjemmelaget hundekjeks! Snoopy får en hver gang vi er der. 😊🐾

I helgene er det en del som går denne turen, men du får aldri den kø-følelsen som er kjent fra for eksempel Sognsvann. Lilloseter holder stengt mandager og fredager, og ellers varierer åpningstidene etter sesong.

Lengde: Ca. 9 km t/r.  

Veibeskrivelse: Still inn GPSen på Narvesen på Ammerud. Derfra følger du Ammerudveien oppover, forbi Ammerudhjemmet, og så tar du til venstre inn på Alundamveien. Ta så første til høyre inn på Lilloseterveien. Der er det en parkeringsplass hvor du kan parkere gratis. Velger du kollektivt kan du ta buss eller T-bane til Ammerud, og buss nr. 62 videre til Alundamveien. Følg så skilt til Lilloseter P-plass. 

Lilloseter på Facebook og på nett.  

VINTERTUR: Mariholtet er flott på vinteren, og det er deilig (for meg som ikke liker å gå på ski) at det er preparerte veier. Foto: Tenk Koffert

VINTERTUR: Mariholtet er flott på vinteren, og det er deilig (for meg som ikke liker å gå på ski) at det er preparerte veier. Foto: Tenk Koffert

2) ELLINGSRUDÅSEN — MARIHOLTET

På andreplass kommer turen til Mariholtet. Mange flotte skogsveier fører hit, men jeg foretrekker å kjøre til Ellingsrudåsen og parkere der.  

Veien opp mot Mariholtet er egentlig stengt for biltrafikk ved hjelp av bom, men siden det finnes noen få boliger langs veien, så må du regne med at det kan passere en bil eller to i løpet av turen. Og så er det en del hester der, noen ganger har jeg truffet på dem på tur, men som oftest står de og gresser bak et gjerde. Turen fra Ellingsrud til Mariholtet har noen oppoverbakker, men ikke verre enn at turen passer for alle.

På vinteren er det en flott langrennsløype ved siden av den preparerte veien, så her kan du gå tur alle årstider. Veien er grus, og det er enkelt å sykle her også. Jeg foretrekker imidlertid å gå — uansett årstid.

Vannet ved siden av turveien kalles Fri-Elvåga. Her er det bademuligheter, og det er også koselig å ta seg en pustepause ved vannkanten. Det er også mulig å leie kano fra Mariholtet, og ta en fiske- eller rekreasjonstur ute på vannet. De har ikke så mange kanoer til utleie, så dette lønner det seg å bestille på forhånd.

Lengde: Ca. 9 km t/r.  

Veibeskrivelse: Kjør til Karihaugen, ta til høyre i rundkjøringen nedenfor Jula, og ta så førstkommende inn til venstre, hvor Shell Karihaugen ligger. Når du har bensinstasjonen på din høyre side, kjør så rett fram og ta første til venstre. Ta så første til høyre og da ser du snart p-plassen til Ellingsrud/Mariholtet.

Mariholtet på Facebook og på nett.

UT PÅ TUR: Snoopy på vei til Linderudkollen. Foto: Tenk Koffert

UT PÅ TUR: Snoopy på vei til Linderudkollen. Foto: Tenk Koffert

TURKAMERATER: Snoopy og jeg går ofte sammen med min venninne, Marianne, og hennes hund, Ruby, når vi går til Linderudkollen og Trollvann. Foto: Tenk Koffert

TURKAMERATER: Snoopy og jeg går ofte sammen med min venninne, Marianne, og hennes hund, Ruby, når vi går til Linderudkollen og Trollvann. Foto: Tenk Koffert

3) LINDERUDKOLLEN OG TROLLVANN

Sportsstuene Trollvannstua og Linderudkollen får delt tredjeplass, da de ligger rett i nærheten av hverandre, vest i Lillomarka.

TROLLVANNSSTUA: Denne sportsstua har mange fine sitteplasser ute. Foto: Skiforeningen.no

TROLLVANNSSTUA: Denne sportsstua har mange fine sitteplasser ute. Foto: Skiforeningen.no

TROLLVANN:

Trollvann (visste du forresten at navnet Trollvann egentlig er en gammel forkortelse for Rumpetrollvann?) ligger nedenfor Trollvannskleiva alpinanlegg. Det er gode forhold for skigåing på vinteren her, og på sommeren kan du bade og hoppe fra brygga eller ha med fiskestang og prøve lykken.

På Trollvannstuas uteområde er det mange fine benker, og det er lagt ut pledd du kan varme deg med. På sommeren er det dessverre innmari mye veps her, men ellers er det en nydelig plass å nyte en kopp kakao (ikke hjemmelaget, dessverre, men god likevel) eller vaffel.

Når jeg skal til Trollvann foretrekker jeg å kjøre til Stig parkeringsplass og gå derfra. Turen er relativt kort, har ikke for mange harde bakker og passer for alle. Det er imidlertid én lang og tung bakke, den kalles Slankebakken, som gjør godt for rumpemusklene. Heldigvis er det en benk å hvile seg på ved toppen av bakken. Tar du til venstre på toppen av bakken kommer du til Trollvann. Tar du til høyre havner du på Linderudkollen.

Trollvann har åpen onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag fram til klokken 16.00 når det ikke er snø. Når det er snø har de åpent fra 17.00 - 20.30 mandag til onsdag, torsdag og fredag åpner de 11.00 og stenger 20.30, mens de holder åpent fra 10.00 til 17.00 i helgene.

PÅSKETUR: Her fra en koselig påsketur med venner og familie til Trollvann, hvor vi lagde bål og stekte pølser og pinnebrød. Foto: Tenk Koffert

PÅSKETUR: Her fra en koselig påsketur med venner og familie til Trollvann, hvor vi lagde bål og stekte pølser og pinnebrød. Foto: Tenk Koffert

HAPPY TURGÅER: Verdens beste hund; Snoopy. Foto: Hedda Bjerén

HAPPY TURGÅER: Verdens beste hund; Snoopy. Foto: Hedda Bjerén

LINDERUDKOLLEN: Denne sportsstua ligger ved foten av en hoppbakke, og her arrangeres mange sportsaktiviteter og konkurranser. Foto: Wikipedia.no

LINDERUDKOLLEN: Denne sportsstua ligger ved foten av en hoppbakke, og her arrangeres mange sportsaktiviteter og konkurranser. Foto: Wikipedia.no

LINDERUDKOLLEN:

Når jeg skal gå til Linderudkollen liker jeg å kjøre fram til parkeringsplassen ved Isdammen ovenfor Årvoll. Derfra går jeg forbi Isdammen i retning Linderudkollen, på fine, brede skogsveier. Det er fint og oversiktlig her, og ingen biler. Det er en og annen syklist som suser forbi, men heldigvis ikke så mange at det blir skummelt å ha små barn og hunder gående fritt. Turen er relativt kort og passer for alle. I starten av løypa ligger det en stor kastestein, den skal du kaste en liten stein på, helst slik at steinen legger seg oppå den store kastesteinen. Dette skal gi hell og lykke på turen.

Linderudkollen sportsstue ligger ved det lille badevannet, Kapteinsputten (også kalt Svartputten), vest i Lillomarka. På vinteren er det fine lysløyper helt fram til sportsstua. Jeg liker best å gå på beina, uansett årstid, og det er heldigvis preparerte veier her. 

VED LINDERUDKOLLEN: Ruby, Snoopy og jeg koser oss i sola rett nedenfor Linderudkollen sportsstue. Foto: Marianne Dåsnes/Instagram: @mariannedasnes

VED LINDERUDKOLLEN: Ruby, Snoopy og jeg koser oss i sola rett nedenfor Linderudkollen sportsstue. Foto: Marianne Dåsnes/Instagram: @mariannedasnes

Linderudkollen har 100 sitteplasser inne, og et fint uteareal med utsikt over badevannet. På menyen står både boller og vafler, men det som drar ned er at når du bestiller vafler får du bare en halv en, og den blir ofte servert av en noe gretten dame som jobber der. Likevel liker jeg å gå til Linderudkollen, men det er mest på grunn av den fine naturen. Linderudkollen sportsstue har åpent på dagtid tirsdag, onsdag og torsdag og fra klokken 10.00 til 16.00 i helgene. Når det er godt skiføre holder de åpent til klokken 20.00.

Lengde: Isdammen - Linderudkollen: Ca. 4,5 km t/r.  |||  Stig - Trollvann: Ca. 5 km. t/r.

Veibeskrivelse: Helt øverst i Årvollveien, forbi boligbebyggelsen, ligger det en parkeringsplass hvor du kan parkere gratis. Derfra går det fin skogsvei forbi Isdammen og oppover mot Linderudkollen. Når jeg skal gå til Trollvann pleier jeg å starte ved Stig. Parkeringsplassen rett nedenfor Grefsenkleiva slalåmbakke er også gratis, og derfra kan du gå på fin skogsvei innover i marka. Det går an å gå til både Linderudkollen og Trollvannstua fra parkeringsplassen ved Stig. Kjører du kollektivt kan du ta bussen til Stig bussholdeplass, gå til Årvollveien og ta til venstre inn på Kildeveien, før du ser Østreheimsveien og parkeringsplassen til høyre.

Trollvann på Facebook og på nett.

Linderudkollen på Facebook.

ØSTMARKA: Det er fine turområder i Rælingen og,  det kan du lese litt om her . Foto: Tenk Koffert

ØSTMARKA: Det er fine turområder i Rælingen og, det kan du lese litt om her. Foto: Tenk Koffert

FØLG REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.