Storbyhelg i León i Spania

LEÓN: Katedralen er byens turistattraksjon nummer én, og har mange flotte tårn i flere forskjellige stilarter. Sammen utgjør de et imponerende bygg. Foto: Tenk Koffert

LEÓN: Katedralen er byens turistattraksjon nummer én, og har mange flotte tårn i flere forskjellige stilarter. Sammen utgjør de et imponerende bygg. Foto: Tenk Koffert

STORBYHELG TIL LEÓN I CASTILLA Y LEÓN, SPANIA

Provinshovedstaden, León, er en vakker, liten by hvor historisk arkitektur kombineres med deilig, moderne bystemning.

Jeg skriver «storbytur», for dette er en spansk by uten strand. Men León er ikke så stor, til tross for sin status som provinshovedstad.

Her bor kun 135 000 innbyggere, men byen har likevel flust av fine attraksjoner og fantastiske spisesteder. Altså mye av det du ønsker deg på storbyferie, men i mindre skala.

SJARMERENDE STORBY: León har alt du kan ønske deg i en storby, både bra shopping, god mat og flere hundre år gamle praktbygg, spekket med historie. Lei gjerne en sykkel, og kom deg kjapt rundt i byen. Foto: Tenk Koffert

SJARMERENDE STORBY: León har alt du kan ønske deg i en storby, både bra shopping, god mat og flere hundre år gamle praktbygg, spekket med historie. Lei gjerne en sykkel, og kom deg kjapt rundt i byen. Foto: Tenk Koffert

Leóns katedral er byens viktigste turistattraksjon. Og det er ikke så rart – det er et mildt sagt imponerende bygg! Bygningsarbeidet startet på 1200-tallet, men ikke før 200 år senere sto det ferdig. Fasaden har mange tårn i forskjellige størrelser og stilarter, som gjør sitt til at katedralen skiller seg ut utseendemessig. Og inne i katedralen ruver enorme, fargerike vinduer. En tur inn i katedralen er et must!

Leóns historie og arkitektur, samt beliggenheten langs den kjente pilegrimsruten til Santiago de Compostela, gjør byen interessant for turister fra både inn- og utland.

LEÓN: Imponerende arkitektur på alle kanter. Foto: Tenk Koffert

LEÓN: Imponerende arkitektur på alle kanter. Foto: Tenk Koffert

SE OG GJØRE I LEÓN

Pilegrimsleden som går til Santiago de Compostela, er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og León er et av stoppestedene. Derfor er det nesten ikke til å unngå å se pilegrimer med sekk og stokk i denne byen.

PILEGRIM: Det er ikke uvanlig å se vandrere i León. Foto: Tenk Koffert

PILEGRIM: Det er ikke uvanlig å se vandrere i León. Foto: Tenk Koffert

På pilegrimsferd kommer du tett på både vakker natur, lokal mat, kultur og religion, men hva du ønsker å legge i det, er helt opp til deg. Selv om mange åndelig søkende går på pilegrimsvandring, er det absolutt ikke noe krav om å være religiøs, men det er en fordel at du liker å gå tur!

Kunne du tenke deg å bli med på guidet tur i en gruppe, kan du lese mer om dette her: Ferie.tide.no

BLENDENDE VAKKERT: Et fotografi yter ikke disse vindusmaleriene rettferdighet. Reis til León og opplev dem selv. Foto: Tenk Koffert

BLENDENDE VAKKERT: Et fotografi yter ikke disse vindusmaleriene rettferdighet. Reis til León og opplev dem selv. Foto: Tenk Koffert

Leóns gamleby med sin fantastiske katedral må bare ses. De store vindusmaleriene er et syn du sent vil glemme, og katedralen er også gravplass for hele 20 spanske konger og dronninger. Her kan det være smart å bestille guidet omvisning, slik at du får et godt innblikk den spennende historien du står midt oppi.

VAKRE VINRANKER: Vingården Pardevalles er verdt et besøk. God vin og nydelig landskap. Foto: Tenk Koffert

VAKRE VINRANKER: Vingården Pardevalles er verdt et besøk. God vin og nydelig landskap. Foto: Tenk Koffert

Er du glad i vin, har du kommet til rett sted. Sett av tid til et besøk på vingård! Her får du delta på interessant (og deilig) vinsmaking, du får lære om hvordan vinen framstilles og se de vakre vinrankene. Du kan også kjøpe vin direkte fra gården. Se mer informasjon på Pardevalles.es.

TENK KOFFERT I LEÓN: Her har jeg akkurat vært ute og kjørt golfbil (herregud, så gøy!) gjennom vinrankene på vingården Pardevalles. Ved siden av meg sitter reisejournalist Maria fra Danmark og  reiseblogger Daniela  fra Sverige. Foto: Foto: Daniela/ Discovering The Planet

TENK KOFFERT I LEÓN: Her har jeg akkurat vært ute og kjørt golfbil (herregud, så gøy!) gjennom vinrankene på vingården Pardevalles. Ved siden av meg sitter reisejournalist Maria fra Danmark og reiseblogger Daniela fra Sverige. Foto: Foto: Daniela/Discovering The Planet

HOTELLER I LEÓN

Det er ganske billig å overnatte på hotell i León. AC Hotel Leon San Antonio ligger sentralt til, har store, fine rom og en imponerende stor frokostbuffé, og det koster godt under tusenlappen å overnatte her.

Å bo på Hotel Real Colegiata er litt som å bo på et museum, da det ligger i et gammelt kloster. Dette er virkelig et helt nydelig og annerledes hotell.

COCINANDOS: Her tilbereder Michelin-kokken retter av ypperste kvalitet. Foto: Tenk Koffert

COCINANDOS: Her tilbereder Michelin-kokken retter av ypperste kvalitet. Foto: Tenk Koffert

RESTAURANTER I LEÓN

Luksuriøse Michelin-restauranter som koster flerfoldige tusener er neppe hverdagskost for nordmenn flest. Men i det spanske innlandet kan du spise flereretters kunstverk uten at det gjør et altfor stort innhogg i lommeboka.

Hos Michelin-restauranten Cocinandos i León koster en femretters under 500-lappen! Selv om dette ikke akkurat er småpenger for en middag, så koster noe tilsvarende i Norge om lag 10 ganger så mye. Dette blir et måltid du sent glemmer!

Ønsker du litt rimeligere mat, men fortsatt gode smaker, kan Ezequiel anbefales. Du finner restauranten midt i sentrum.

COCINANDOS: Alle rettene jeg fikk i denne restauranten smakte himmelsk. Foto: Tenk Koffert

COCINANDOS: Alle rettene jeg fikk i denne restauranten smakte himmelsk. Foto: Tenk Koffert

REISE TIL LEÓN

Det enkleste er å fly til Madrid og ta tog derfra. Toget tar om lag to timer. Du kan også ta buss, men det tar nesten dobbelt så lang tid. Finn billetter her: Goeuro.com

TENK KOFFERT I LEÓN: Her svinger jeg meg blant vinrankene i León. Foto:  Maria Skjødt

TENK KOFFERT I LEÓN: Her svinger jeg meg blant vinrankene i León. Foto: Maria Skjødt

TENK KOFFERT PÅ TRYKK I KAMILLE

I utgave nr. 16 2018 av bladet Kamille som var i butikkhyllene julen 2018 hadde jeg en reportasje om León på trykk. Noe av den teksten er gjengitt i dette blogginnlegget. 

FØLG REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.

Forsidefoto: Tenk Koffert