Opplev Salamanca i Spania

SALAMANCA: Salamancas vakre katedral er et yndet fotomotiv for turister. Foto: Tenk Koffert

SALAMANCA: Salamancas vakre katedral er et yndet fotomotiv for turister. Foto: Tenk Koffert

STORBYTUR TIL SALAMANCA I SPANIA

Salamanca er en relativt liten by, som ligger i nærheten av Madrid. I regionen Castilla y León er byen regnet som den tredje største.

Innbyggerne her er kjent for for å snakke den «reneste» spansken i landet, og derfor er byen blitt veldig populær blant internasjonale språkstudenter som ønsker å lære seg spansk. Det kryr også av andre studenter her, mye på grunn av lavt prisnivå og deilig klima året rundt, noe som gjør Salamanca mangfoldig og multikulturell.

KATEDRALEN: Katedralen sto ferdig i år 1733, men byggingen startet allerede i år 1513. Denne er fantastisk å se på utenfra, men du bør absolutt gå inn og se hvor fint det er der og. Foto: Tenk Koffert

KATEDRALEN: Katedralen sto ferdig i år 1733, men byggingen startet allerede i år 1513. Denne er fantastisk å se på utenfra, men du bør absolutt gå inn og se hvor fint det er der og. Foto: Tenk Koffert

SER DU ASTRONAUTEN?: a en nærmere titt på katedralens fasade. Da kan du få øye på mange snåle ting. Det er en tradisjon for restauratører å legge til detaljer eller nye utskjæringer til fasaden som en slags signatur. På denne katedralen er blant annet en moderne astronaut å se! Foto: Tenk Koffert

SER DU ASTRONAUTEN?: a en nærmere titt på katedralens fasade. Da kan du få øye på mange snåle ting. Det er en tradisjon for restauratører å legge til detaljer eller nye utskjæringer til fasaden som en slags signatur. På denne katedralen er blant annet en moderne astronaut å se! Foto: Tenk Koffert

BOR I SALAMANCA: – Jeg blir aldri lei denne byen! Spania har så mye mer å by på enn strender, sier norske Jorunn Bjørnstad (23) som studerer kriminologi ved universitetet i Salamanca. Foto: Tenk Koffert

BOR I SALAMANCA: – Jeg blir aldri lei denne byen! Spania har så mye mer å by på enn strender, sier norske Jorunn Bjørnstad (23) som studerer kriminologi ved universitetet i Salamanca. Foto: Tenk Koffert

Én ting som er bra med studenter, er at med dem kommer også et bra uteliv. Det vitses om at det er flere barer enn folk i Salamanca, og det er egentlig ikke så langt fra sannheten.

Salamanca kalles også «La Ciudad Dorada», som betyr «den gyldne byen», dette på grunn av den spesielle og fine steinen mange av byens bygninger er bygget av. Sollyset gir steinene en vakker, gyllen farge.

PLAZA MAYOR: Stortorget i Salmanca er regnet for å være en av Spanias vakreste. Foto: Tenk Koffert

PLAZA MAYOR: Stortorget i Salmanca er regnet for å være en av Spanias vakreste. Foto: Tenk Koffert

SE OG GJØRE I SALAMANCA

Denne byen er fin å oppdage til fots. Rusle rundt og se spennende, historiske bygninger nærmest på hvert gatehjørne. Bygningene i sentrum består av arkitektoniske perler av både romansk, maurisk, gotisk, barokk og renessansestil.

UTFORSK BYEN: Salamanca er en fin by å sykle eller rusle rundt i. Lei sykkel hos  Bikecicletas , eller spør om hotellet du bor på ha til utlån. Foto: Tenk Koffert

UTFORSK BYEN: Salamanca er en fin by å sykle eller rusle rundt i. Lei sykkel hos Bikecicletas, eller spør om hotellet du bor på ha til utlån. Foto: Tenk Koffert

Byens rike kulturarv er en stor del av årsaken til at hele gamlebyen i Salamanca siden 1988 vært oppført på UNESCOs verdensarvliste.

EN LITEN PUST I BAKKEN: Man kan bli mett av store inntrykk etter å ha sett det ene vakre byggverket etter det andre. Da er det godt å hvile øynene på noe kjedeligere en stund ... Foto: Tenk Koffert

EN LITEN PUST I BAKKEN: Man kan bli mett av store inntrykk etter å ha sett det ene vakre byggverket etter det andre. Da er det godt å hvile øynene på noe kjedeligere en stund ... Foto: Tenk Koffert

En annen ting som er kjempegøy, er å dra på skinkekurs og lære om hvordan den berømte iberikoskinken blir til. Sjekk ut kurs og workshops her.

SKINKEKURS: Jeg var på kurs og workshop om ibericoskinke da jeg besøkte Salamanca. Kjempespennende (og skinken smakte nydelig!). Foto: Tenk Koffert

SKINKEKURS: Jeg var på kurs og workshop om ibericoskinke da jeg besøkte Salamanca. Kjempespennende (og skinken smakte nydelig!). Foto: Tenk Koffert

HOTELLER I SALAMANCA

Det finnes mange fine og forskjellige hoteller i Salamanca. Det beste er å bo nær sentrum. Abba Fonseca Hotel ligger sentralt til, har store rom og stor og god frokost. TRYP Salamanca Montalvo ligger også sentralt og er også et godt valg. Sistnevnte er rimeligere enn førstnevnte.

HOTELL I SALAMANCA: Jeg overnattet på Abba Fonseca Hotel da jeg var i Salamanca. Et fint hotell, med god beliggenhet, store, komfortable rom og god, stor frokost. Interiørstilen er dog noe utdatert. Foto: Tenk Koffert

HOTELL I SALAMANCA: Jeg overnattet på Abba Fonseca Hotel da jeg var i Salamanca. Et fint hotell, med god beliggenhet, store, komfortable rom og god, stor frokost. Interiørstilen er dog noe utdatert. Foto: Tenk Koffert

RESTAURANTE DON MAURO: Det er mye deilig mat i Salamanca. For nordmenn er de fleste restauranter rimelige i pris og. Foto: Tenk Koffert

RESTAURANTE DON MAURO: Det er mye deilig mat i Salamanca. For nordmenn er de fleste restauranter rimelige i pris og. Foto: Tenk Koffert

RESTAURANTER I SALAMANCA

Dette er en fin-fin by å gå ut og ta seg en drink eller et glass vin i. Her får du god stemning, deilige smaker og helt upåklagelig stemning. Glem for all del ikke å smake på den lokale vinen! Bar Milú, The Doctor, CumLavde, El Torero, La Niebla og Centenera er alle steder verdt et besøk.

Byen byr også på gastronomiske gleder, skapt av kortreiste råvarer fra det omkringliggende landskapet – og dette til svært lave priser! Pass på å smake på eggerøre med «farinato», en god, krydret pølse. Og for all del, spise masse, masse deilig iberisk skinke og brød.

Corte y Cata, Taperia Jamon Jamon og Restaurante Don Mauro er gode valg for et restaurantbesøk.

CORTE Y CATA: Polina fra Russland er i Salamanca for første gang. Her følger hun med på hva den blide kelneren i restauranten har å si om vinen som serveres. Foto: Tenk Koffert

CORTE Y CATA: Polina fra Russland er i Salamanca for første gang. Her følger hun med på hva den blide kelneren i restauranten har å si om vinen som serveres. Foto: Tenk Koffert

REISE TIL SALAMANCA I CASTILLA Y LEON I SPANIA

Du kommer deg lettest til Salamanca ved å fly til Madrid og ta toget derfra. Togturen tar om lag én og en halv time. Finn tider og billetter her: Goeuro.com

PÅ RETT STED: Her er jeg på jakt etter deilig ibericoskinke i Salamanca, Spania. Foto: Tenk Koffert

PÅ RETT STED: Her er jeg på jakt etter deilig ibericoskinke i Salamanca, Spania. Foto: Tenk Koffert

PRESSEREISE

Spanias turistkontor i Norge har invitert meg på denne reisen. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

REISEJOURNALISTER OG -BLOGGERE: Da jeg besøkte regionen Castilla y Leon reiste jeg sammen med en rekke journalister og bloggere fra hele verden. En helt fantastisk reise med mange hyggelige og spennende folk. Foto: Tenk Koffert

REISEJOURNALISTER OG -BLOGGERE: Da jeg besøkte regionen Castilla y Leon reiste jeg sammen med en rekke journalister og bloggere fra hele verden. En helt fantastisk reise med mange hyggelige og spennende folk. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ TRYKK I KAMILLE

I utgave nr. 16 2018 av bladet Kamille som var i butikkhyllene julen 2018 hadde jeg en reportasje om Salamanca på trykk. Noe av den teksten er gjengitt i dette blogginnlegget. 

SALAMANCA: En nydelig by, som jeg gjerne reiser tilbake til. Foto: Tenk Koffert

SALAMANCA: En nydelig by, som jeg gjerne reiser tilbake til. Foto: Tenk Koffert

REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.