Billig weekendtur i Europa

 

BILLIG SHOPPEHELG I EUROPA

Ja, det er mulig! Legger du shoppingturen til denne storbyen, kan du fylle posene (og det kulturelle lageret) uten å tømme lommeboka.

DEN POLSKE PERLEN POZNAN

Polen er, etter min mening, et undervurdert land å reise på tur til. Landet har flere flotte byer, deilig mat og lave priser. Det er også billig å reise dit.

POLSK PARKLIV: «Fountain of Freedom»: Denne skulpturen er en del av en fontene i en av Poznans fine parker. Foto: Hedda Bjerén

POLSK PARKLIV: «Fountain of Freedom»: Denne skulpturen er en del av en fontene i en av Poznans fine parker. Foto: Hedda Bjerén

Da jeg landet i Poznan må jeg innrømme det var med svært lave forventninger. Byen hadde jeg (flaut nok!) knapt hørt om, og dens kulinariske herligheter, bo- og shoppingforhold var helt ukjent for meg.

FLOTT ARKITEKTUR: Poznan har fine bygninger i gotisk- og rennesansestil. Foto: Hedda Bjerén

FLOTT ARKITEKTUR: Poznan har fine bygninger i gotisk- og rennesansestil. Foto: Hedda Bjerén

POSITIVT OVERRASKET OVER POLEN

Jeg var muligens noe farget av stereotypiske bilder fra Øst-Europa; grått og gustent, kål, pølse og regn. Sant og sies var jeg litt skeptisk til om Poznan var riktig valg da jeg en endelig hadde en langhelg til disposisjon. Skal si jeg ble positivt overrasket!

SHOPPING: På kjøpesenteret Stary Browar finner du blant annet Marks & Spencer, River Island, Sephora, Pull & Bear, Tommy Hilfiger, og mange kule enkeltstående, polske butikker. Foto: Hedda Bjerén

SHOPPING: På kjøpesenteret Stary Browar finner du blant annet Marks & Spencer, River Island, Sephora, Pull & Bear, Tommy Hilfiger, og mange kule enkeltstående, polske butikker. Foto: Hedda Bjerén

Poznan er, med sine 600 000 innbyggere, en av de største byene i Polen. Selv om flybillettene hit er latterlig billige og reisetiden fra Skandinavia kort, er byen relativt fri for turisme.

CAFÉ BETTY: I et «hull i veggen» står vakre Alina (38) og selger byens beste hjemmebakte horn hver dag. Det lille bakeriet ligger i Gwarna 6, Poznan. Foto: Hedda Bjerén

CAFÉ BETTY: I et «hull i veggen» står vakre Alina (38) og selger byens beste hjemmebakte horn hver dag. Det lille bakeriet ligger i Gwarna 6, Poznan. Foto: Hedda Bjerén

POZNANS SPENNENDE HISTORIE

Poznan spilte en sentral rolle under andre verdenskrig, og bybildet har derfor et historisk sus over seg. Det er plenty av muligheter for et dypdykk (eller et overflatedykk) i historien med Poznans mange museer og severdigheter. Byen er også spennende arkitektonisk, med vakre renessansebygg fra 1500-tallet, side om side med kjedelige «kommunistklosser», noe som gjør at du omtrent kan lese byens historie bare ved å vandre gjennom gatene.

TIPS! Les om disse spennende museene og severdighetene i Gdansk!
MYE HISTORIE I GATENE: 1956 var året hvor arbeidere fra fabrikkene i Poznan startet protester mot kommunismen. Monumentet som er satt opp er et kraftig symbol på Polens smertefulle fortid. Du finner det på Plac Mickiewicza. Foto: Hedda Bjerén

MYE HISTORIE I GATENE: 1956 var året hvor arbeidere fra fabrikkene i Poznan startet protester mot kommunismen. Monumentet som er satt opp er et kraftig symbol på Polens smertefulle fortid. Du finner det på Plac Mickiewicza. Foto: Hedda Bjerén

Alt dette, blandet med fantastiske shoppingmuligheter, trendy kafeer og spisesteder, samt priser så lave at det ikke er til å tro, gjør at Poznan som reisemål slår både London og København ned i støvlene hva angår mål for jentenes årlige shoppingtur.

SHOPPING I POZNAN

Er du glad i å shoppe, har du kommet til rett sted!

Ikke bare er prisene lave, men utvalget er også vanvittig stort. Poznan er en av byene i Europa med flest kjøpesenter per innbygger, hvor alle de kjente, internasjonale butikkene er representert, side om side med butikker vi ikke har her hjemme. I Poznan er butikkene åpne på søndager – perfekt for kjøpeglade nordmenn på helgetur. Liker du å dra til for eksempel London for å fråtse i dyre merker, eller for å gjøre gode kupp i kjedebutikker som River Island og Topshop, er det mye rimeligere å gjøre dette i Poznan. Tenk så mye shopping du kan gjøre for tusenlappene du sparer på reisekostnadene! Disse kjøpesentrene er verdt å besøke:

 • Stary Browar: Poznans største kjøpesenter, kåret til verdens beste. Det ligger i et gammelt bryggeri, og i tillegg til mer enn 200 butikker og restauranter, huser det fantastiske kunstverk. Stedet arrangerer også utstillinger og konserter. Eierens idé da hun startet, var å få folk til å trives med kunst og omgås kunst i det daglige. starybrowar5050.com
 • Galeria Malta: Dette senteret ligger i nærheten av innsjøen Malta, et populært tur- og rekreasjonsområde. Senteret er på størrelse med omtrent 20 fotballbaner (!), og du finner mer enn 170 butikker og restauranter her. galeriamalta.pl

KUNST TIL FOLKET: Se rundt deg når du handler hos Stary Browar – fantastisk kunst over alt! Foto: Hedda Bjerén

KUNST TIL FOLKET: Se rundt deg når du handler hos Stary Browar – fantastisk kunst over alt! Foto: Hedda Bjerén

POLSK CROISSANT: Om den er god!? OH, YES! Må smakes! Foto: Hedda Bjerén

POLSK CROISSANT: Om den er god!? OH, YES! Må smakes! Foto: Hedda Bjerén

SPISESTEDER I POZNAN

Skal du bare hive i deg noe raskt midt i en heftig shoppingrunde, kan du spise deg stappmett for under 50-lappen. Men unn deg i alle fall et kveldsbesøk på gode restauranter, for her får du mye for pengene!

 •  Vine Bridge: Bitte liten restaurant rett ved katedralen, med prisbelønnede kokker som lager typisk polsk mat på ny, trendy (og kjempegod!) måte. Er du i det romantiske hjørnet, kan du bestille det eneste bordet de har ute på brua. Da kan du og din kjære sitte der helt alene, mens kelneren løper fram og tilbake mellom brua og restauranten. vinebridge.pl
 • Święta Krowa: Byens beste burger! Bra priser og sentral beliggenhet. facebook.com/swkrowa
 •  Restauracja Toga: Ikke så stilig interiør, men nydelig, autentisk polsk mat, og menyen forandres etter sesongen. Virkelig verdt et besøk. Tips! La kelneren anbefale maten slik at du får noe du ikke har smakt før. Her er det mye rart på menyen som smaker så mye bedre enn du tror! toga.poznan.pl
TIPS! Få tips om gode spisesteder i Sopot og Gdansk her!
VAKKER ARKITEKTUR: Byen har mange slående vakre bygninger med tårn og utsmykninger. Foto: Hedda Bjerén

VAKKER ARKITEKTUR: Byen har mange slående vakre bygninger med tårn og utsmykninger. Foto: Hedda Bjerén

KAFFEBY: God kaffe for en tier finner du på hvert gatehjørne. Foto: Hedda Bjerén

KAFFEBY: God kaffe for en tier finner du på hvert gatehjørne. Foto: Hedda Bjerén

ZIELONA SPIZARNIA DELIKATESY: Denne fine kafé- og delikatessebutikken finner du ved det store handlesenteret Stary Browar. Foto: Hedda Bjerén

ZIELONA SPIZARNIA DELIKATESY: Denne fine kafé- og delikatessebutikken finner du ved det store handlesenteret Stary Browar. Foto: Hedda Bjerén

VERDT Å SE OG GJØRE I POZNAN

 • Cathedral Island: Hvis du vil ta en pause i shoppingen å få med deg litt kultur, så anbefaler jeg en tur til Ostrów Tumski, eller Cathedral Island. Her finner du byens nye, moderne museum, Porta Posnania Centre. Museet er morsomt for både barn og voksne, med mange duppeditter å trykke på, og artige stasjoner hvor du lærer om polsk historie og Poznans rolle i landet, samtidig som du har det gøy. Ta gjerne også en tur innom Poznans usedvanlig vakre katedral – den er landets eldste.
 • Stary Rynek: Gamlebyen tiltrekker seg turistene med sine vakre, fargerike bygninger og mange restauranter og museer. Omtrent 60 prosent av gamlebyen ble ødelagt under andre verdenskrig, men har senere blitt gjenoppbygget, for det meste i den flotte renessansestilen. Er du glad i øl, finner du flere gode puber og restauranter her, som tilbyr ølsmaking med tilhørende deilig, polsk mat.
PORTA POSNANIA CENTRE: Skikkelig high tech-museum, her er det ingen som kan si det er kjedelig! Foto: Hedda Bjerén

PORTA POSNANIA CENTRE: Skikkelig high tech-museum, her er det ingen som kan si det er kjedelig! Foto: Hedda Bjerén

CROISSANT-MUSEUM: Et besøk på dette museet gir deg en innføring i Poznan og croissantens (!) historie. Du får både smake og prøve å lage hvis du vil. Se mer på rogalowemuzeum.pl  Foto: Hedda Bjerén

CROISSANT-MUSEUM: Et besøk på dette museet gir deg en innføring i Poznan og croissantens (!) historie. Du får både smake og prøve å lage hvis du vil. Se mer på rogalowemuzeum.pl Foto: Hedda Bjerén

HOTELLER I POZNAN

Det er rimelig å bo på hotell i Poznan, så her kan du velge å bo nærmest gratis, eller for en gangs skyld unne deg femstjerners til en billig penge. Her er tre fine forslag:

 • Billig: Dobranoc Hostel & Apartements. Rom fra 1-10 personer. Alle rommene i morsom, trendy stil, ti minutters gange fra Gamlebyen. Rom fra ca. kr 200 per natt. dobranochostel.pl
 • Medium: NH Poznan. Dette flotte firestjerners-hotellet ligger i en 100 år gammel bygning i byens shoppingområde. Hotellet har fine, behagelige rom, samt spaavdeling. Rom fra ca. kr 500 per natt. nh-hotels.com/hotel/nh-poznan
 • Luksus: Blow up Hall 50 50. 5-stjerners hotell med fancy rom (er det lov å si at noen er litt glorete, men veldig gøyale?) og knallgod beliggenhet midt i sentrum, nær både gamlebyen og Stary Browar. Rom fra ca. kr 1500 per natt. blowuphall5050.com
SHOPPING I POLEN: Du finner både store designere som Burberry, Armani og D&G i Poznan, så vel som rimeligere Zara, Topshop og Sephora. Foto: Hedda Bjerén

SHOPPING I POLEN: Du finner både store designere som Burberry, Armani og D&G i Poznan, så vel som rimeligere Zara, Topshop og Sephora. Foto: Hedda Bjerén

REISE TIL POZNAN, POLEN

Billigselskapet WizzAir flyr deg tur/retur for noen få hundrelapper, og kjører direkte fra Sandefjord (Torp). SAS (annonselenke) flyr fra Gardermoen, koster noe mer, og da må du regne med en mellomlanding. Vær tidlig ute for å få de beste prisene!

Skyskanner (annonselenke) søker blant mange av verdens flyselskaper, og hjelper deg å finne de rimeligste billettene.

PÅ TRYKK I KAMILLE

Denne saken har tidligere vært på trykk i magasinet Kamille.

TILBAKE TIL POLEN

Nå i juni skal jeg tilbake til Polen igjen. Da til Gdansk og Sopot. Jeg gleder meg! Gleder meg spesielt til all den gode maten de har i Polen. Mmmm ... Hvis du vil følge meg på reise, sjekk ut Snapchat: @heddabully eller storyen på Instagram: @heddabjeren

TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Jeg blir veldig glad hvis du følger meg på Facebook! Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.