Besøk en honningfarm

HONNINGFARM: Stopp innom denne fine gården når du er på roadtrip i Polen. Foto: Tenk Koffert

HONNINGFARM: Stopp innom denne fine gården når du er på roadtrip i Polen. Foto: Tenk Koffert

FERIE I POLEN

Jeg synes Polen er et flott land, og som ferieland temmelig undervurdert.

SEVERDIGHETER I POLEN:  Den tyske ordens slott i Malbork i Polen  er én av mange flotte severdigheter i dette landet. Foto: Hedda Bjerén

SEVERDIGHETER I POLEN: Den tyske ordens slott i Malbork i Polen er én av mange flotte severdigheter i dette landet. Foto: Hedda Bjerén

TIPS! Visste du at du i Polen kan se verdens største mursteinsfestning?

Hvis sommerens planer inkluderer en biltur nedover i Europa, bør du vurdere å sette Polen på reiseruta. Det kan gi deg mange fine og minneverdige opplevelser. 😊

Jeg har tidligere skrevet om da jeg overnattet på en vakker lavendelgård og om da jeg var på tradisjonelt brødbakingskurs. Begge disse opplevelsene fikk jeg da jeg var på roadtrip med Gdansk som utgangspunkt. Jeg hadde et stopp til på denne fine ruta, som jeg synes var både morsomt og spennende.   

HONNINGFARMEN TOPORKIEWICZ: Stopper du innom familien Toporkiewicz får du smake på mange forskjellige honningtyper og kan også kjøpe med deg dette hjem. På bildet ser du Ewa og Bogdan, og deres datter Agnieszka. Husets eldste datter studerer i utlandet. Foto: Tenk Koffert

HONNINGFARMEN TOPORKIEWICZ: Stopper du innom familien Toporkiewicz får du smake på mange forskjellige honningtyper og kan også kjøpe med deg dette hjem. På bildet ser du Ewa og Bogdan, og deres datter Agnieszka. Husets eldste datter studerer i utlandet. Foto: Tenk Koffert

HONNING I ÅRENE 

Det er koselig å kjøre fra Gdansk og ut på landet. Stoppe og spise god, husmannskost og overnatte på lokale gårder, se vakker natur og snakke med de lokale. De som forstår engelsk, da. 😆

LANDLIG: Familien bor landlig til, på en fin gård i Dzierzgon. Der har de mange fine dyr, blant annet denne søte katten. Foto: Tenk Koffert

LANDLIG: Familien bor landlig til, på en fin gård i Dzierzgon. Der har de mange fine dyr, blant annet denne søte katten. Foto: Tenk Koffert

Er du på biltur gjennom Europa bør du sørge for å sette av tid til noen spesielle og minneverdige opplevelser. For eksempel å kjøre innom birøkterfamilien Toporkiewicz, med mor Ewa i spissen. Hun bor sammen med mann og to døtre i naturskjønne omgivelser i den lille byen, Dzierzgon.

Ewa vokste opp med en far som var birøkter, og har alltid visst at dette også var hennes vei i livet. Da hun traff mannen sin, Bogdan, startet de en egen honningfarm sammen.

– Vi er lidenskapelige birøktere, og for meg er det å drive med birøkt noe som ligger i blodet, forklarer Ewa. 

BESØK PÅ HONNINGFARMEN TOPORKIEWICZ APIARY

Bogdan mener at honning styrker hjertet, holder hjernen ung og frisk, er bra for å roe ned nervene og virker helende på sår. Han sier at honning også er bra for blodtrykket, virker mot forkjølelse, men aller viktigst er at det smaker godt!

BIRØKTER FOR EN DAG: Her får jeg prøve å lage honning! Kjempegøy! Jeg skrapet av bivoksen før platen ble lagt i en trommel som fikk honningen til å renne ut. Bivoksen brukes til å lage lys av, så her går ingenting til spille. Foto: Monika Pawlowska

BIRØKTER FOR EN DAG: Her får jeg prøve å lage honning! Kjempegøy! Jeg skrapet av bivoksen før platen ble lagt i en trommel som fikk honningen til å renne ut. Bivoksen brukes til å lage lys av, så her går ingenting til spille. Foto: Monika Pawlowska

Familien Toporkiewicz lager mange forskjellige typer honning, og jeg fikk smake på alt da jeg var på besøk. 😋 Ewa disket opp med brød, mange forskjellige honningtyper og til og med honningsnaps! 

Jeg fikk også prøve meg i produksjonen. Jeg skrapet av bivoksen før platen med honning ble lagt i en trommel som gjorde slik at de edle dråpene fikk renne ut. Jeg synes det var veldig gøy å teste dette, det har jeg egentlig drømt om helt siden jeg leste om det i et Donald-blad (!) en gang som barn. 😂

Ewa og familien tar imot alle som måtte ønske det, og byr da på en omvisning slik at dere får se de fine, fargerike bikubene, før det er tid for honningsmaking.

EVENTYRLIG: Hvem visste at honningbiene bodde så fint!? Foto: Tenk Koffert

EVENTYRLIG: Hvem visste at honningbiene bodde så fint!? Foto: Tenk Koffert

HVORDAN BESØKE HONNINGFARMEN

Familien Toporkiewicz holder til på en koselig gård i Dzierzgon.

Dzierzgon er en landsby i Polen, øst for Malbork. Det tar i underkant av halvannen time med bil å komme seg til Dzierzgon fra Gdansk.

Adressen til familien Toporkiewicz er: ul. Miodowa 1, 82-440 Dzierzgoń. Telefonnummeret er: +48 608 534 884. Eventuelt kan du ta kontakt med dem på Facebook. 

REISERUTA: Slik kommer du deg fra Gdansk til Dzierzgon. Foto: Google maps

REISERUTA: Slik kommer du deg fra Gdansk til Dzierzgon. Foto: Google maps

PRESSEREISE

Det var Polska Statens Turistbyrå i Sverige som inviterte meg på reisen til Gdansk og nærliggende byer. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

Lese mer om Polen? Klikk her.

TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Følg Tenk Koffert på Facebook! Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.