Spennende museum i Gdansk

MUSEET FOR ANDRE VERDENSKRIG: Museet framstår veldig moderne, både utenpå og inni. Foto: Tenk Koffert

MUSEET FOR ANDRE VERDENSKRIG: Museet framstår veldig moderne, både utenpå og inni. Foto: Tenk Koffert

SPENNENDE MUSEUM I GDANSK

I juni var jeg en tur i Gdansk, og en av planene jeg hadde var å besøke byens nyeste tilskudd på museumsfronten, Museet for andre verdenskrig.

Andre verdenskrig startet med Tysklands angrep på Gdansk (eller Danzig, som det het i 1939), så det er ikke uten grunn at museet er plassert akkurat i denne byen.

MUSEET FOR ANDRE VERDENSKRIG

Museet åpnet i mars 2017, og bygningen er spennende utformet arkitektonisk, men også inne i museet er det topp moderne. Her lærer du alt om andre verdenskrig, og ulike, spennende virkemidler tas i bruk for at du enkelt skal føle og forstå.

TERROR: Museet for andre verdenskrig i Gdansk er spennende, både på grunn av den grusomme og interessante historien, men også på grunn av de ulike virkemidlene som tas i bruk. Foto: Tenk Koffert

TERROR: Museet for andre verdenskrig i Gdansk er spennende, både på grunn av den grusomme og interessante historien, men også på grunn av de ulike virkemidlene som tas i bruk. Foto: Tenk Koffert

Museet er delt inn i tre deler. «Veien til krig», «krigens mørke» og «krigens ruiner», med totalt 18 rom eller områder.

Dette moderne museet bruker virkemidler som film, foto, ipad/data-teknologi og også arkitektonisk utforming som ulike, spennende virkemidler. I tillegg kan du se samlinger av gamle gjenstander fra krigen, det være seg personlige eiendeler fra mennesker som på ulike måter var involvert, propagandaplakater og personlige bilder og bøker, for å nevne noe.

PROPAGANDA: Forbered deg for en litt ekkel følelse i magen når du besøker dette museet. Foto: Tenk Koffert

PROPAGANDA: Forbered deg for en litt ekkel følelse i magen når du besøker dette museet. Foto: Tenk Koffert

EN VANDRING GJENNOM KRIGSHISTORIEN

Å vandre gjennom museet er som å gå gjennom krigshistorien. Du begynner med førkrigstiden, går gjennom alle grusomhetene, før du lærer om hva som var igjen av Polen da krigen endelig var over. Forbered deg for en opplevelse du sent vil glemme. Sterke inntrykk og interessant informasjon. Jeg lærte masse!

MUSEUM FOR ALLE ALDRE

Mens jeg var der sendte jeg snapper til mine tenåringsgutter hjemme, som kjapt svarte at de gjerne ville besøke dette museet de også. Så jeg skal definitivt ta dem med dit en dag. Guttene våre er jo store, så de ville jeg tatt med på vanlig rundtur, men museet har også utstilling som passer bedre for yngre barn.

BILDER AV OFRE: Det er umulig å ikke la seg berøre av alt man får se på dette museet. Foto: Tenk Koffert

BILDER AV OFRE: Det er umulig å ikke la seg berøre av alt man får se på dette museet. Foto: Tenk Koffert

Jeg ble veldig imponert av dette museet, og jeg synes nesten ikke det går an å reise til Gdansk uten å ha besøkt dette. I alle fall ikke hvis du er litt opptatt av historie, eller liker museum generelt.

BILLETTER TIL MUSEET FOR ANDRE VERDENSKRIG

Du kan forhåndsbestille billetter på museets nettsider, men selv om du velger engelsk er det litt kronglete å finne fram der, så jeg ville heller bare møtt opp og ordnet det på stedet.

GUIDET MUSEUMSTUR

Det anbefales å bruke 5 zloty (ca. 10 kroner) på øretelefoner med lydguide som ikke bare forteller deg hva du ser på, men også forklarer deg hvilken retning du bør gå når, for at alt skal ses i riktig rekkefølge.

Det er også mulig å booke tid med en lokal guide, det er egentlig det aller beste, da har du jo et levende menneske å forholde deg til, som kan svare deg på spørsmål. Det finnes mange guider i Gdansk, men jeg kan anbefale Arek Zygmunt (mail: zygmunttours@gmail.com ), en veldig hyggelig, morsom og kunnskapsrik fyr som er god i engelsk.

PRESSEREISE

Det var Polska Statens Turistbyrå i Sverige som sponset denne reisen. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

Har du noen museumsfavoritter? Jeg vil gjerne høre om dem! :)