Costa Brava — en heit hemmelighet

COSTA BRAVA: Vakker natur er det første jeg tenker på, når jeg tenker på dette området i Spania. Foto: Spain.info

COSTA BRAVA: Vakker natur er det første jeg tenker på, når jeg tenker på dette området i Spania. Foto: Spain.info

COSTA BRAVA I SPANIA

Solferie i Spania er i norske hoder oftest ensbetydende med de store reiseoperatørenes egne resorter i «Granca» eller Alcudia.

Og ikke et vondt ord om typiske sydendestinasjoner, men noe mer ukjente Costa Brava gir deg opplevelsen av det mer autentiske spanske.

TIPS! Kombiner strandferien med en bytur til Girona!

STRANDLIV: På Costa Brava finner dere både familievennlige strender med alt av tilbud og helt usjenerte bukter hvor dere kan bade i fred. Foto: Spain.info/no

STRANDLIV: På Costa Brava finner dere både familievennlige strender med alt av tilbud og helt usjenerte bukter hvor dere kan bade i fred. Foto: Spain.info/no

COSTA BRAVA – EN HEIT HEMMELIGHET

En deilig duft av pinjetrær og salt sjø er det første som møter deg på denne vakre kyststripen midt mellom Barcelona og grensen til Frankrike.

CASTELL DE SANT JOAN: På Costa Brava kan det virke som om tiden har stått stille siden middelalderen, og slott og støvete bygninger med klatreroser rundt vinduet er ikke et sjeldent syn. Slottet Castell de Sant Joan ligger på toppen av åsen som skiller strendene i Lloret de Mar og Fenals, og ble bygget på begynnelsen av det 11. århundre. Foto: Spain.info

CASTELL DE SANT JOAN: På Costa Brava kan det virke som om tiden har stått stille siden middelalderen, og slott og støvete bygninger med klatreroser rundt vinduet er ikke et sjeldent syn. Slottet Castell de Sant Joan ligger på toppen av åsen som skiller strendene i Lloret de Mar og Fenals, og ble bygget på begynnelsen av det 11. århundre. Foto: Spain.info

IKKE SYDEN: Det er litt mer klasse på Costa Brava, så ikke gå på kafé i kun badetøyet. Foto: Hedda Bjerén

IKKE SYDEN: Det er litt mer klasse på Costa Brava, så ikke gå på kafé i kun badetøyet. Foto: Hedda Bjerén

DEN SPANSKE RIVIERA

Costa Brava blir ofte kalt «den spanske riviera». Costa er det katalanske ordet for «kyst», mens Brava betyr «vill», noe som godt beskriver den helt spesielle naturen du finner her.

Her er mange flotte strender å velge mellom, enten du liker å være i fred i helt usjenerte viker eller du vil ha en mer livlig strand med restauranter og andre tilbud.

TA EN PUST I BAKKEN: Costa Brava er full av små, søte kafeer, beliggende i steinhus med klatreplanter på. Foto: Tenk Koffert

TA EN PUST I BAKKEN: Costa Brava er full av små, søte kafeer, beliggende i steinhus med klatreplanter på. Foto: Tenk Koffert

BONAY: (tv) Bonay er en sjarmerende restaurant i Peratallada, som serverer utrolig god mat og vin. (th) Nydelig natur på Costa Brava-kysten. Foto: Tenk Koffert

BONAY: (tv) Bonay er en sjarmerende restaurant i Peratallada, som serverer utrolig god mat og vin. (th) Nydelig natur på Costa Brava-kysten. Foto: Tenk Koffert

VAKKER NATUR: Naturen på Costa Brava er vill og fascinerende. Landskapet på halvøya Cap de Creus på Costa Brava er eventyrisk, med de spesielle klippene som stuper ned i havet. En utflukt hit gir fantastiske naturopplevelser. Foto: Spain.info/noFoto: Spain.info

VAKKER NATUR: Naturen på Costa Brava er vill og fascinerende. Landskapet på halvøya Cap de Creus på Costa Brava er eventyrisk, med de spesielle klippene som stuper ned i havet. En utflukt hit gir fantastiske naturopplevelser. Foto: Spain.info/noFoto: Spain.info

STRANDPARADISET COSTA BRAVA

Strendene på Costa Brava er helt spesielt vakre. Glitrende hav og små, værbitte fiskebåter som hviler på stranden. Her er det ikke overfylt og stressende, men rolig og fritt for kjas og mas. Flere av strendene har fått såkalt Blått Flagg, en utmerkelse som betyr rent vann og rene omgivelser, toaletter som rengjøres regelmessig og det skal finnes fasiliteter for handikappede.

På Costa Brava finner du også små, usjenerte klippefylte bukter om du er typen som liker best å sole deg i fred.

Britiske puber med fish and chips og brautende skandinavere er byttet ut med små fortausrestauranter med klatreroser rundt vinduene og lokal vin på menyen.

TIPS! Klikk her for å lese om Costa Bravas (om ikke verdens!?) beste iskrem!

Det er lett å se på sommerhusene og alle de staselige yachtene at dette er et yndet sted for de rike og berømte å feriere. Likevel oppleves Costa Brava herlig usnobbete, landlig og urørt, og stemningen er avslappet og god. Feriestedene her er sjelden overfylt av turister, og det er som regel god plass på stranden.

Hvis dette ikke regnes som Spanias best bevarte hemmelighet, så vet ikke jeg!

FISKELANDSBY: Fiskebåter på stranden i Llafranc. Llafranc er opprinnelig en gammel fiskelandsby, og selv om stedet er et yndet feriested for celebriteter og kunstnere i dag, har byen beholdt sin sjarm. Foto: Hedda Bjerén

FISKELANDSBY: Fiskebåter på stranden i Llafranc. Llafranc er opprinnelig en gammel fiskelandsby, og selv om stedet er et yndet feriested for celebriteter og kunstnere i dag, har byen beholdt sin sjarm. Foto: Hedda Bjerén

VINTURISME: Enten du vil overnatte på vingård eller kun dra på dagsbesøk for å smake lokal vin og lære om vinproduksjon på Costa Brava, sjekk ut denne nettsiden: Costabrava.org Foto: Spain.info/no

VINTURISME: Enten du vil overnatte på vingård eller kun dra på dagsbesøk for å smake lokal vin og lære om vinproduksjon på Costa Brava, sjekk ut denne nettsiden: Costabrava.org Foto: Spain.info/no

FORTSATT IKKE OVERBEVIST?

Hvis du fortsatt ikke er overbevist om at Costa Brava er noe for deg, bør du lese videre. Her har jeg listet opp 16 gode grunner til å ta turen:

DE 5 BESTE STRENDENE PÅ COSTA BRAVA

 1. Tamariu: Selv om den hestesko-formede stranden er favoritt for barnefamilier virker den nærmest urørt, med god plass og rent, krystallklart vann.

 2. El Canadell: Denne lille bukta i Llafranc er omkranset av vakre pastellfargede sommerhus, noen over hundre år gamle. Småkornet sand og en fantastisk strandpromenade.

 3. Platja de Sant Lluís: I Cap de Creus finner du, hvis du leter, denne vakre, bortgjemte stranden – perfekt for en romantisk utflukt! Stranden ligger helt usjenert i en vakker bukt, rett nedenfor den snirklete veien fra landsbyen Cadaqués mot Cap de Creus fyr.

 4. Platja de Treumal: Vill og frodig natur og bratte klipper omkranser denne flotte stranden, som ligger mellom byene Lloret de Mar og Blanes. Sandstranden er omtrent 400 meter lang, har toaletter, utleie av solsenger, samt kiosk som selger drinker og is.

 5. Fenals: Den nest største stranden i Lloret de Mar. Den ligger i en bukt skjermet fra vinden. Her har de solsenger til leie, små kafeer, is-barer og WiFi!

CALELLA DE PALAFRUGELL: En vakker, liten fiskerlandsby. Foto: Pixaby

CALELLA DE PALAFRUGELL: En vakker, liten fiskerlandsby. Foto: Pixaby

TOPP 5 STEDER PÅ COSTA BRAVA:

 1. Llafranc: Feriestedet som tiltrekker seg de rike, vakre og berømte. Du må bla opp en god del millioner euro for å eie et lite sommerhus med utsikt over havet her. Her finner du en herlig strand, turkist vann og en usedvanlig vakker strandpromenade som er omringet av velduftende pinjetrær. Stedet har, til tross for sitt glamorøse rykte, fortsatt bevart sin pittoreske sjarm. Dette stedet passer godt for romantiske par og barnefamilier som liker å ha det fint rundt seg.

 2. Calella de Palafrugell: Et lite feriested og fiskerlandsby, like i nærheten av Llafranc. Her finner du ikke store hoteller, men en rekke små, men fine, hoteller og overnattingssteder både på stranden og i umiddelbar nærhet, felles for alle er at de er noe høye i pris.

 3. Lloret de Mar: Et livlig og populært feriested for ungdom eller venner som reiser sammen. Her finner du kule utesteder og restauranter. Den lille byen har flere fine strender, men her blir det gjerne fullstappet av ungdommer på sommeren. Naturen rundt er vill og vakker. Her er det mer skjermet og ikke så mye vind.

 4. Palamós: Perfekt for barnefamilier, med campingplass beliggende på stranden. Her er det billigere innkvartering enn på hotellene, og stedet er svært barnevennlig med bassenger, isbarer og spisesteder, beliggende kun en 10-minutters gåtur fra sentrum.

 5. Sant Antoni de Calonge: Noe rimeligere og ikke like pittoresk som mer eksklusive Llafranc. Det kan lønne seg å leie hus (Sjekk Airbnb!) og bil her, og kjøre rundt til de andre stedene. Byen er liten og oversiktlig og passer godt for barnefamilier. Stor, flott strand med alt av tilbud.

LLORET DE MAR: Et livlig og populært feriested for ungdom, og stedet du bør styre unna, spør du meg ... Velg heller de mindre strendene med pittoreske hus og små hoteller. Foto: Pixaby

LLORET DE MAR: Et livlig og populært feriested for ungdom, og stedet du bør styre unna, spør du meg ... Velg heller de mindre strendene med pittoreske hus og små hoteller. Foto: Pixaby

PERATALLADAS: En vandring gjennom Peratalladas labyrintlignende trange smug og gater er en opplevelse i seg selv. Over alt er vakre steinhus med klatreplanter og små fortauskafeer. Tusle rundt, nyt en «café con leche» og øyeblikket. ☺️☕️ Foto: Tenk Koffert

PERATALLADAS: En vandring gjennom Peratalladas labyrintlignende trange smug og gater er en opplevelse i seg selv. Over alt er vakre steinhus med klatreplanter og små fortauskafeer. Tusle rundt, nyt en «café con leche» og øyeblikket. ☺️☕️ Foto: Tenk Koffert

TOPP 3 TING Å GJØRE PÅ COSTA BRAVA

 1. Gå tur: Costa Brava har mange flotte turstier du kan gå. Å oppleve den vakre, dramatiske og helt spesielle naturen her gjøres best til fots. Pinjeskog, palmer, skarpe klipper, taktfaste bølger og solgule sandstrender gir en uforglemmelig naturopplevelse. Ønsker du en guidet tur, se Costabravahiking.com. Er du ikke så glad i å gå så mye, kan en vandring på en av strandpromenadene være godt nok.

 2. Gå i Salvador Dalís fotspor: Figueres ligger omtrent 40 kilometer fra Girona, og var hjembyen til den kjente kunstneren Salvador Dalí. Her finner du Dali Teateret og Museumet (Salvador-dali.org). Her er det mye morsomt å se, men vær obs på at det kan være kø her i høysesongen, dette er nemlig et av Costa Bravas mest populære attraksjoner. Salvador Dalí ble født på Costa Brava, og det er også i denne regionen han fant inspirasjonen til mange av de kjente og surrealistiske verkene han lagde. I landsbyen Púbol, en halvtimes tid fra Llafranc, finner du middelalderslottet han kjøpte til sin kone og muse, Gala. Slottet er absurd innredet, og det kan du gå inn og se selv. Virkelig en artig opplevelse! 👍

 3. Ha det gøi i Aqua Brava Water Park: Hvis du reiser med barn kan et besøk i denne morsomme vannparken være noe. Parken ligger i byen Roses, og tilbyr et stort utvalgt svømmebassenger, labyrinter, fossefall og mye mer. Her er det duket for en gøyal og actionfylt familiedag! Se Aquabrava.com.

 4. Dra til byen: Kombiner strandferien med en bytur til vakre og spennende Girona. Les mer om Girona her.

GÅ TUR: En vandring i Costa Bravas mektige natur gir spektakulære opplevelser. Foto: Spain.info/no

GÅ TUR: En vandring i Costa Bravas mektige natur gir spektakulære opplevelser. Foto: Spain.info/no

TOPP 3 SPISESTEDER PÅ COSTA BRAVA:

Er du glad i god mat og drikke er Costa Brava et paradis. Rause porsjoner med deilig sjømat, salater og ikke minst brød med tomat og hvitløk. Og den lokale vinen er nydelig.

Spisesteder er det mange av i Costa Brava-området, men her er tre du i alle fall bør sjekke ut:

 1. Restaurant Bonay, Peratallada: I Peratallada finner du Bonay, med ypperlig mat og service. Er du heldig får du omvisning i den imponerende vinkjelleren. Bestill gjerne villsvingryta – den er svinaktig god! 😋

 2. Restaurant Llafranc: En klassiker! Spis herlig sjømat i denne restauranten som har flott beliggenhet ved stranden i Llafranc.

 3. El Celler De Can Roca, Girona: Restauranten smykker seg med hele tre Michelin-stjerner, og drives av de tre Roca-brødrene; Joan, Josep og Jordi. Stedet er kjent som et av verdens aller beste restauranter, så vil du ha bord her; bestille flere måneder i forveien. Jeg har skrevet mer om brødrene her.

TENK KOFFERT PÅ COSTA BRAVA: 1) Når du vandrer bortover strandpromenaden i Llafranc kjenner du en duften av pinjetrær. Stranden er milelang og havet turkist. 😍 2) Besøkte også de sjarmerende landsbyene Pals og Peratallada, har fått mye god mat og drikke (bl.a villsvingryte! 😋) 3) Cava er innafor på tur til Spania! 4) Selveste Salvador Dali kjøpte, på slutten av 60-tallet, et middelalderslott i landsbyen Púbol. Dette ga han til sin kone og muse Gala, og sammen innredet de slottet på absurd vis. Dette slottet var jeg så heldig å få besøke i dag — morsomt! 😃🎨 5) Måtte lete lenge før jeg fant kaffe to go! Her er det meningen at du skal sitte ned og nyte livet og kaffen, ikke stresse rundt. 6) Naturen her er helt spektakulær! 😊👍 Foto: Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ COSTA BRAVA: 1) Når du vandrer bortover strandpromenaden i Llafranc kjenner du en duften av pinjetrær. Stranden er milelang og havet turkist. 😍 2) Besøkte også de sjarmerende landsbyene Pals og Peratallada, har fått mye god mat og drikke (bl.a villsvingryte! 😋) 3) Cava er innafor på tur til Spania! 4) Selveste Salvador Dali kjøpte, på slutten av 60-tallet, et middelalderslott i landsbyen Púbol. Dette ga han til sin kone og muse Gala, og sammen innredet de slottet på absurd vis. Dette slottet var jeg så heldig å få besøke i dag — morsomt! 😃🎨 5) Måtte lete lenge før jeg fant kaffe to go! Her er det meningen at du skal sitte ned og nyte livet og kaffen, ikke stresse rundt. 6) Naturen her er helt spektakulær! 😊👍 Foto: Foto: Tenk Koffert

REISE TIL COSTA BRAVA:

Fly til Girona-Costa Brava lufthavn eller Barcelona Internasjonale lufthavn. Det går lyntog fra Barcelona, som tar ca. 37 minutter.

TIPS: Klikk her for å søke etter rimelige flybilletter til Costa Brava. (Annonselenke)

GODE SKO: Dropp høye hæler på Costa Brava. Brostein is a bit** ... Foto: Tenk Koffert

GODE SKO: Dropp høye hæler på Costa Brava. Brostein is a bit** ... Foto: Tenk Koffert

COSTA BRAVA PÅ BUDSJETT:

Den rimeligste måten å få til en ferie på Costa Brava er å følge med på når flyselskapene har tilbud, og bestille en rimelig direkteflyreise til Barcelona. Ta så lyntog derfra til Girona.

Det koster ikke så mye å ta tog i Spania, og reisen er rask og komfortabel. Toget stopper i Girona sentrum, der kan du leie bil, og så kan dere kjøre rundt fra sted til sted.

Klikk her for å søke etter togbilletter i Spania. 

Bo på diverse Airbnb’s for å gjøre det så billig som mulig. Bo gjerne i de mer rimelige byene (f.eks. Sant Antoni de Calonge), og ta dagsturer til de mer kostbare (f.eks.Llafranc).

BESTE TID Å REISE TIL COSTA BRAVA:

Costa Brava nytes best om våren og sommeren, i alle fall hvis du er glad i å bade. Ellers er det flott å oppleve naturen der året rundt, i form av sykkel- eller gåturer.

TIPS! For flere Spanske fakta, klikk her.

PÅ TRYKK I KAMILLE

I utgave nr. 3 2018 av bladet Kamille som var i butikkhyllene i februar 2018 hadde jeg en reportasje om Costa Brava på trykk. Noe av den teksten er gjengitt her. 

TENK KOFFERT PÅ COSTA BRAVA: Her er jeg ute og trasker i fine, brusteinsbelagte gater, på jobb for magasinet Kamille. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT PÅ COSTA BRAVA: Her er jeg ute og trasker i fine, brusteinsbelagte gater, på jobb for magasinet Kamille. Foto: Tenk Koffert

PRESSEREISE

Spanias turistkontor i Norge har invitert meg på denne reisen. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

REISETIPS FRA SPANIA

Flere reisetips fra Spania? Klikk her

TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK

Jeg blir veldig glad hvis du følger meg på Facebook! Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.

Forsidefoto: Tenk Koffert