5 kjappe om Spania
Jeg elsker Spania!
MINI REISEBREV FRA MADRID: Jeg har fått se Madrids kunsttriangel, Pasco del Arte, og besøkt museet Thyssen-Bornemisza. Jeg har vært i byens ubeskrivelig vakre rådhus (se glassgulvet på bildet 😍), besøkt flere av Madrids flotte parker og kulturhuset Matadero Madrid. Har spist lunsj på gastromarkedet Platea og middag på El Mercado de La Reina. 😋 Legger meg mett og glad, full av gode inntrykk (og vin). Foto: Hedda Bjerén
En grunn til at jeg er så glad i Spania er at Spania er så mye forskjellig!
De forskjellige områdene har så ulik personlighet og stil, og det føles som om landet aldri går tom for nye måter å overraske meg på.
Og så er det maten, da. Haa-loooo, så god mat!
HER ER 5 KJAPPE OM SPANIA
MINI REISEBREV FRA CHINCÓN: 1) Landet i Madrid i går formiddag, og en 40 minutters biltur senere havnet vi i den lille byen Chinchón. 2) Torget Plaza Major er omringet av bygninger med turkise balkonger, og er byens midtpunkt med kafeer og butikker. 3) Besøkte en søt baker som solgte bakst hvor en av ingrediensene var overtro — mange morsomme historier og gode smaker. 4) Middagen besto av mange flotte retter. 5) Desserten var flambert ananas med kokosis. 😋 6) Når man reiser fra høsten til sommeren er det innafor med en pinneis i sola! Foto: Hedda Bjerén
1. HVER REGION GIR UNIKE OPPLEVELSER
Mangfoldet i Spania er enormt. Landet er satt sammen av 17 såkalte autonome regioner, som alle har forholdsvis stor grad av selvstyre fastlagt i den spanske grunnloven.
I tillegg har de forskjellig kultur, mat og levesett. Dette gjør det så spennende å reise rundt!
(Dessverre blir det også konflikter av dette innimellom, som du kan lese om i VG her.)
MINI REISEBREV FRA BARCELONA: Vi startet dagen i dag med sightseeing i den sjarmerende byen Girona, før vi tok lyntog til fantastiske Barcelona. Deilig å sette høsten på pause bittelitt, og få en ørliten smak av sommer igjen. ☀️ Det har vært en veldig fin dag, og sånn helt kort oppsummert kan jeg si: Sjukt sliten i beina, sjukt mett. 😆 Foto: Hedda Bjerén
2. DE SNAKKER IKKE SPANSK I SPANIA
Joda, de snakker spansk, men det er faktisk ikke alle som har det som førstespråk.
Riksspråket spansk kommer fra den nord- og sentralspanske dialekten kastiljansk, og regnes imidlertid som morsmål for i overkant av 70 prosent av befolkningen.
I Catalonia (for eksempel Barcelona) snakker de katalansk, i Galicia snakker de galisisk og i Baskerland snakker de baskisk. Alle kan snakke spansk, men de foretrekker helt klart sitt eget morsmål.
MINI REISEBREV FRA CHINCÓN: Når dette er ett måltid. 😆 Gårsdagens middag på paradoren i Chinchón, Spania. Nydelig mat og superbra service i vakre omgivelser. Reiser du til denne byen er det her du bør overnatte — og nyte en bedre middag. 😋 Foto: Hedda Bjerén
3. SPANSK MAT ER HELT SJUKT GODT
Jeg håper ikke du har havnet i turistfella på ditt Spania-besøk, og kun spist pizza og pasta i turistgatene? For da har du virkelig gått glipp av noe!
Spania har så utrolig god mat, og i tillegg er det alltid noe nytt å smake, da de forskjellige områdene har ulik matkultur og -preferanser.
MINI REISEBREV FRA BARCELONA: Blekksprut! Tallerken ser litt negativ ut, men det smakte litt som stekte poteter og bacon, og det er jo godt. 😁👍 Aner ikke hva jeg spiser på bilde nr.2. 😳 Men shottet sjøvann med sitron i stad, såpass fikk jeg med meg. 😁 Tomt sneglehus. Sneglen har jeg spist opp. 🐌😆🐚 Spennende mat. 👏😊 Foto: Hedda Bjerén
4. BARE TURISTER SPISER MIDDAG FØR KLOKKEN NI
Mange restauranter åpner ikke dørene engang før klokken åtte på kvelden. Og de som faktisk har åpent tidlig og likevel tilbyr middag, er ofte dårlige turistplasser.
Gjør som de lokale; spis frokost når du står opp, ta en liten snack i 11-tida, lunsj kan du spise i 14-15-tida og middag tidligst klokken 21.
Og velg spisesteder hvor du ser de lokale går, dét er et kvalitetsstempel mer korrekt, enn for eksempel fint interiør.
MINI REISEBREV FRA TOLEDO: Toledo er en ubeskrivelig vakker by. Eventyrlig! Jeg besøkte den gotiske katedralen Santa Maria de Toledo, som er fylt til randen av gull, statuer og overveldende kunstverk hvor enn du ser — nesten for mye å fordøye på én dag. Byen har gamle jødiske tradisjoner og spennende historie som jeg fikk lære litt om da vi vandret gjennom det jødiske kvarteret. Og jeg fikk smake på mye god mat, blant annet Toledos spesialitet, perlehøns. Hodet er fullt av spennende inntrykk etter denne fine lørdagen. Foto: Hedda Bjerén
5. SOMMEREN ER IKKE DEN BESTE TIDEN Å BESØKE SPANIA
Den beste tiden å reise til Spania på er faktisk vår og høst, det er da det er best vær, og det er også da vi som bor i kalde Norge har best utbytte av å ta turen.
Hold en knapp på månedene april, mai, juni, september og oktober!
På sommeren er innenlands-Spania altfor varm, og strendene på Formentera og Mallorca er altfor overfylte - dessuten er det dyrere å reise på sommeren.
REISEBREV FRA COSTA BRAVA: Når du vandrer bortover strandpromenaden i Llafranc kjenner du en duften av pinjetrær. Stranden er milelang og havet turkist. 😍 Det er lett å se på sommerhusene her at dette lenge har vært et yndet feriested for de rike og berømte. Selveste Salvador Dali var en av dem. Han kjøpte, på slutten av 60-tallet, et middelalderslott i landsbyen Púbol, en halvtimes tid unna. Dette ga han til sin kone og muse Gala, og sammen innredet de slottet på absurd vis. Dette slottet var jeg så heldig å få besøke i dag — morsomt! 😃🎨 Besøkte også de sjarmerende landsbyene Pals og Peratallada, har fått mye god mat og drikke (bl.a villsvingryte! 😋) og med unntak av noe skiftende vær ☔️ har dagen vært helt super. 😊👍 Foto: Hedda Bjerén
PRESSEREISE
Spanias turistkontor i Norge har sponset noen av disse reisene. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.
Forsidefoto: Spain.info. Kilder: Wikipedia og Store Norske Leksikon