Middelalderbyen Ávila

AVILA: Har du sett noe så vakkert? Som i et eventyr. Foto: Tenk Koffert

AVILA: Har du sett noe så vakkert? Som i et eventyr. Foto: Tenk Koffert

OPPLEV MIDDELALDERBYEN ÁVILA I SPANIA

Du vet sånn borg du ser i tegnefilmene fra Disney? Akkurat sånn ser borgen som verner om Ávilas gamleby ut! For et sted!

PÅ TOPPEN: Flott utsikt over den vakre muren. Foto: Tenk Koffert

PÅ TOPPEN: Flott utsikt over den vakre muren. Foto: Tenk Koffert

MIDDELALDERBYEN ÁVILA

For en by! Ávila ligger hele 1130 meter over havet, og klimaet her er en del kaldere enn hva du typisk forbinder med Spania. Men byens fantastiske slott, klostre og ikke minst – selve symbolet på Ávila – bymuren trekker likevel turister. Hvis ikke Ávila allerede står på din bucket list, kan du like godt føre den opp nå med en gang.

Ávila er hovedstaden i provinsen med samme navn, og er en del av regionen Castilla y León, ganske langt nord i Spania. Byen, som ligger en halvannen times tid utenfor Madrid, er proppfull av historie.

Ta en gåtur rundt i de brosteinsbelagte, trange gatene, strekk armen ut mot muren og la fingrene skli over de gamle steinene – og tenk på at denne muren har vært her helt siden 1000-tallet. Det er ganske utrolig! Tenk på alt som har skjedd innenfor disse murene. Tenk alt muren har sett. Alle krigene og kampene den har stått støtt i, og all dramatikk den har vært en del av.

GÅ PÅ MUREN: Når du først er i Ávila vil jeg anbefale at du spanderer på deg en inngangsbillett, slik at du kan gå på selve muren. En uforglemmelig opplevelse. Foto: Tenk Koffert

GÅ PÅ MUREN: Når du først er i Ávila vil jeg anbefale at du spanderer på deg en inngangsbillett, slik at du kan gå på selve muren. En uforglemmelig opplevelse. Foto: Tenk Koffert

ÁVILA: Ávila er en vakker by å rusle rundt i. Foto: Tenk Koffert

ÁVILA: Ávila er en vakker by å rusle rundt i. Foto: Tenk Koffert

SMIL TIL KAMERAET: Det er populært blant turister å ta bilder av og fra muren. Statuen av Den Hellige Teresa er ogs et yndet fotoobjekt. De to damene til venstre var jeg i Avila sammen med, på mitt første besøk til byen. Det er  Gullaug Pless fra Feelgood  og  Camilla Jorddal fra VG . Foto: Tenk Koffert

SMIL TIL KAMERAET: Det er populært blant turister å ta bilder av og fra muren. Statuen av Den Hellige Teresa er ogs et yndet fotoobjekt. De to damene til venstre var jeg i Avila sammen med, på mitt første besøk til byen. Det er Gullaug Pless fra Feelgood og Camilla Jorddal fra VG. Foto: Tenk Koffert

SE OG GJØRE I AVILA

Når du først er i Ávila bør du selvfølgelig ta deg en tur opp på muren. Muren er 12 meter på det høyeste, over 2500 meter lang, og med sine 88 forsvarstårn og ni porter beskyttet den byen mot fiendenes angrep. Kristne og maurere kriget om makta i flerfoldige blodige oppgjør.

Billetten koster om lag 5 euro. Det er mulig å ha med seg guide, og å anbefale. Opplevelsen blir bestandig mer spennende med en guide som kan fortelle om all den interessante historien.

Ofte dekker de guidede turene både Ávila og Segovia, siden begge er byer i umiddelbar nærhet til Madrid. Klikk her for å finne eksempler på guidede turer.

KATEDRALEN: Her ser du at katedralen henger fast i bymuren. Foto: Tenk Koffert

KATEDRALEN: Her ser du at katedralen henger fast i bymuren. Foto: Tenk Koffert

FIN ARKITEKTUR: Ávilas mange flotte kirker og bygninger har en eventyrlig arkitektur. Så vakkert, synes jeg. Foto: Tenk Koffert

FIN ARKITEKTUR: Ávilas mange flotte kirker og bygninger har en eventyrlig arkitektur. Så vakkert, synes jeg. Foto: Tenk Koffert

På innsiden av muren, i gamlebyen, er det mange iøynefallende kirker, klostre, slott og palasser, det er virkelig et spennende sted å bare rusle rundt og se. Muren og ni av byens kirker står på UNESCOs verdensarvsliste.

Byens katedral regnes som Spanias eldste, og byggingen startet allerede i år 1190, men ble ikke helt ferdigstilt før på 1400-tallet. Den skiller seg fra landets andre katedraler utseendemessig, da den henger fast i bymuren.

SOM I EVENTYRENE: Se på denne flotte muren! Foto: Tenk Koffert

SOM I EVENTYRENE: Se på denne flotte muren! Foto: Tenk Koffert

ÁVILA: Her ser du byens fantastiske mur med katedralen i bakgrunnen. Foto: Tenk Koffert

ÁVILA: Her ser du byens fantastiske mur med katedralen i bakgrunnen. Foto: Tenk Koffert

DEN HELLIGE TERESA AV ÁVILA

Flere av Ávilas kirker og klostre har en tilknytning til Den Hellige Teresa av Ávila, eller «Santa Teresa», som spanjolene kaller henne. Helgenen ble født i Ávila i 1515, og har etterlatt seg uutslettelige spor i form av historie, sagn og litteratur. Ávila har museum og flere statuer som skal forestille Den Hellige Teresa, og mange besøker byen for å lære om henne.

TENK KOFFERT I ÁVILA: Her sitter jeg og Den Hellige Teresa på torget, Puerta de la Santa. Her ligger kirken, Church of the Holy, og et museum hvor du kan lære om Teresa. Foto: Arne Kristian Løvik Stellander

TENK KOFFERT I ÁVILA: Her sitter jeg og Den Hellige Teresa på torget, Puerta de la Santa. Her ligger kirken, Church of the Holy, og et museum hvor du kan lære om Teresa. Foto: Arne Kristian Løvik Stellander

Jeg skal ikke påstå at jeg er noen ekspert på spanske helgener, men jeg kan gjenfortelle litt av det jeg lærte om Teresa da jeg var i Ávila.

Teresa rømte hjemmefra som sjuåring for å oppsøke maurerne med et håp om å bli halshugd, og dermed bli martyr. Hun ble imidlertid funnet av onkelen sin og stoppet før det var for sent. Det var på en høyde like utenfor bymuren hun ble funnet, og i dag er det plassert fire søyler der, "quattro postes", som minner om Teresa og denne hendelsen.

Teresas mor døde tidlig, og Teresa flyttet da inn i et kloster. På grunn av helseutfordringer flyttet hun en tid tilbake til faren sin, før hun som 20-åring ble en del av karmelittordenen. Etterhvert gjorde hun opprør mot den katolske kirken, som hun mente ikke var streng nok, grunnla 32 religiøse institusjoner for både menn og kvinner og brukte mye av livet sitt på å reise rundt og forkynne sin tro. Teresa har skrevet mange bøker, og det er mye på grunn av litteraturen hun hylles den dag i dag.

Ávila har museum og flere statuer som skal forestille Den Hellige Teresa, og mange besøker byen for å lære om henne.

ROMANTIKK: Ja, Ávila er en vakker og romantisk by. Foto: Tenk Koffert

ROMANTIKK: Ja, Ávila er en vakker og romantisk by. Foto: Tenk Koffert

YEMAS DE AVILA: Dette fantastiske konditoriet tilbyr blant annet Santa Teresa-bakverk, som er veldig populært i Ávila. Steven og Gullaug fra mitt reisefølge vurderer om de skal motstå fristelsen eller ei. Foto: Tenk Koffert

YEMAS DE AVILA: Dette fantastiske konditoriet tilbyr blant annet Santa Teresa-bakverk, som er veldig populært i Ávila. Steven og Gullaug fra mitt reisefølge vurderer om de skal motstå fristelsen eller ei. Foto: Tenk Koffert

RESTAURANTER OG SPISESTEDER I ÁVILA

SOUL KITCHEN: Trendy restaurant i Ávila. Foto: Tenk Koffert

SOUL KITCHEN: Trendy restaurant i Ávila. Foto: Tenk Koffert

Hos La Flor De Castilla får du tradisjonell, spansk mat. Restauranten er moderne inndredet, og ved inngangspartiet har de delikatessebutikk.

Restaurante Alcaravea er også et godt valg, her har de også tradisjonell mat. Går du hit så velg gjerne kjøttretten Chuletón de Ávila og potetmos med fleskesvor – kjempegodt!

CHULETÓN DE ÁVILA: Typisk rett fra denne provinsen. Et stort stykke godt saltet kalvekjøtt med poteter til. Nydelig! Foto: Tenk Koffert

CHULETÓN DE ÁVILA: Typisk rett fra denne provinsen. Et stort stykke godt saltet kalvekjøtt med poteter til. Nydelig! Foto: Tenk Koffert

Lunsjen valgte jeg å ha på restauranten Soul Kitchen, en trendy plass med stilig interiør og stor vinmeny. Her spiste jeg salat til forrett og pasta med fisk og skalldyr til hovedrett. Jeg drakk både øl, vin og brus og jeg synes stedet hadde fin atmosfære. Jeg synes maten var i øvre sjiktet av helt OK, så stedet er med andre ord ikke en favoritt, men et greit alternativ hvis du er lei typisk spansk tapas.

SOUL KITCHEN: Salat til forrett og mye god drikke hos Soul Kitchen. Foto: Tenk Koffert

SOUL KITCHEN: Salat til forrett og mye god drikke hos Soul Kitchen. Foto: Tenk Koffert

PARADOREN I ÁVILA: Et nydelig hotell med flott beliggenhet. Foto: Parador.es

PARADOREN I ÁVILA: Et nydelig hotell med flott beliggenhet. Foto: Parador.es

HOTELL I ÁVILA

Føler du deg rent kongelig etter å ha hengt rundt i borger, slott og katedraler i denne fascinerende, historiske byen, kan du ta den helt ut ved å overnatte i en parador. Paradorer er statseide hoteller, og de fleste av dem er bygget i flere hundre år gamle bygninger, mange av dem tidligere slott. Her kan du nyte komfortabel luksus i kombinasjon med gammel, ærverdig byggestil. Siden paradorene er statseide, er de heller ikke så dyre som andre luksushoteller.

Ávila har én parador, og her bodde jeg da jeg besøkte byen. Beliggenheten er helt fantastisk og hotellet er fint og staselig med god frokost.

OVERNATTE I PARADOR: Temmelig fornøyd med å skulle overnatte i et slott fra middelalderen! Og frokosten viste seg å være kjempegod! Foto: Tenk Koffert

OVERNATTE I PARADOR: Temmelig fornøyd med å skulle overnatte i et slott fra middelalderen! Og frokosten viste seg å være kjempegod! Foto: Tenk Koffert

AVILA: Velg denne spennende middelalderbyen nesten gang du skal på en storbyreise. Foto: Tenk Koffert

AVILA: Velg denne spennende middelalderbyen nesten gang du skal på en storbyreise. Foto: Tenk Koffert

HVORDAN REISE TIL ÁVILA

Det enkleste er å fly til Madrid og ta hurtigtog derfra. Hurtigtoget tar litt over en time, og er veldig kjekt og greit. Finn tider og billetter her.

Mitt tips til deg som vil oppleve Ávila er å kombinere det med en tur til Madrid.

Madrid er en fantastisk by i seg selv, og kan lett kombineres med besøk til middelalderbyene Ávila, Segovia og Toledo. Sett av for eksempel fem dager og ha én dag i hver av middelalderbyene og resten av tiden i Madrid. Da får du uten tvil en svært innholdsrik og kontrastfylt ferie.

Legg igjen et innlegg på Tenk Kofferts Facebook-side om du ønsker flere konkrete tips til en tur som dette.

TENK KOFFERT I AVILA: Jeg synes det var en flott opplevelse å gå på bymuren. Foto: Tenk Koffert

TENK KOFFERT I AVILA: Jeg synes det var en flott opplevelse å gå på bymuren. Foto: Tenk Koffert

PRESSEREISE

Spanias turistkontor i Norge inviterte meg på denne reisen. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.

Flere reisetips fra Spania? Klikkk her.

REISEJOURNALISTER OG -BLOGGERE: Da jeg besøkte regionen Castilla y Leon reiste jeg sammen med en rekke journalister og bloggere fra hele verden. En helt fantastisk reise med mange hyggelige og spennende folk. Foto: Tenk Koffert

REISEJOURNALISTER OG -BLOGGERE: Da jeg besøkte regionen Castilla y Leon reiste jeg sammen med en rekke journalister og bloggere fra hele verden. En helt fantastisk reise med mange hyggelige og spennende folk. Foto: Tenk Koffert

Forsidefoto: Tenk Koffert. Kilder: Wikipedia